Care sunt  lucrurile  pe care românii le detestă cel mai mult !

0
117

img_1791941_thumbs_600x400_2556591

O compatrioată de-a noastră a avut nu de mult ideea de a realiza un studiu personal  asupra comportamentului nostru al românilor. Astfel ea  a postatpe portatul internaţional de turism Matador Network o listă cu  şase lucruri pe care românii le detestă cel mai mult. Un studiu inedit care vorbește mult despre caracterul , frustrările și patimile noastre naționale…

Primul lucru detestat de ai noștri este, paradoxal, acela de a mănânca legume şi salate de Crăciun. Conform datelor obținute de ea,conaționalilor noștri le place mâncarea tradiţională pe masa de Crăciun, cu multe preparate pe bază de carne de porc, iar tradiţional nu implică însă prea multe legume… Ea constată că în perioada dinainte de Crăciun, posturile de televiziune chiar difuzează reportaje în care românii sunt sfătuiţi să nu mănânce prea mult în timpul vacanţei de sărbători. În acest timp, ignorând total aceste sfaturi nevestele noastre  prepară preparatele noastre tradiţionale: sarmalele şi  nelipsita salată de boeuf , zâmbind cinic…Asta pentru că el știu foarte bine că aceste campanii de conştientizare sunt total inutile.

Femeile cu silicoane, ce apar în maşini cumpărate de ” babalâci” este al doilea lucru detestat, de către bărbați în special… Tinerele din România, uneori aflate încă pe băncile liceului, sunt fermecate de bărbaţii bătrâni şi bogaţi care le cumpără cu maşini şi case scumpe, şi le transformă în vedete peste noapte. Românilor le place să se raporteze la un vechi proverb care spune „nu uita niciodată de unde ai plecat“, iar să fii cumpărată pentru că eşti frumoasă şi tânără nu este un lucru văzut prea bine. Românii adoră să bârfească despre aşa ceva şi să le condamane pe femeile pline de bani în timp ce-şi aşteaptă rândul la coafor, la doctor sau când participă la evenimente publice sau mondene.

Catedralele ortodoxe şi bisericile sunt  ”subiecte” la fel de detestate în ultima vreme. Biserica Ortodoxă Română şi-a creat o reputaţie negativă pentru că a dărâmat spaţii verzi pentru a construi biserici uriaşe, asta în timp ce mulţi preoţi ortodocşi au fost acuzaţi în ultima vreme de fraudă, lăcomie şi acte de corupţie. Uriaşa Catedrală a Mântuirii Neamului, începută în 2011, şi procesul său de construcţie a generat proteste publice şi iniţiativa a fost criticat inclusiv la nivel internaţional. Adesea, românul îşi exprimă dezgustul când trece pe lângă o biserică ortodoxă opulentă.

Un alt lucru detestat este  statul la coadă . Aşteptatul nesfârşit la coadă este o experienţă traumatizantă pentru cei mai mulţi români care au avut parte de aşa ceva în timpul perioadei comuniste. Astăzi, aşa ceva le reaminteşte celor mai în vârstă de faptul că pe vremuri trebuia să stai la coadă pentru orice, de la fructe,  la pâine. Iată de ce acest lucru constituie  amintirea unei perioade întunecate… Românii urăsc atât de mult statul la coadă încât există supermarketuri în care scrie: „Ştim că timpul este important pentru voi. De aceea, dacă aştepţi de mai mult de cinci minute la coadă, iar unele case de marcat nu sunt disponibile, îţi vom da 5 lei. Lucrul ăsta îl tot aud și giurgiuvenii când intră în Kaufland deși uneori timpii de așteptare depășesc acest interval…

Să sărbătorească Valentine’s Day în loc de Dragobete . An de an la noi, în presă, pe NET, sau pe telefoanele mobile ( prin SMS-uri ) se iscă o dezbatere publică despre faptul că românii nu-şi apreciază suficient tradiţiile şi adoptă atât de uşor sărbători şi obiceiuri străine, care nu au nimic în comun cu cultura românească. Etnografi, scriitori, jurnalişti îşi exprimă furia legată de Valentine’s Day, sugerând că îndrăgostiţii ar trebui să sărbătorească Dragobetele, protectorul român al iubirii. Totuşi, fiecare român crede că florile miros mai frumos şi ciocolata parcă este mai dulce de Valentine’s Day decât de Dragobete – crede autoarea studiului.

 Să-i spui românului „bună ziua“ în maghiar și  nu în română… Iată un lucru de neiertat de fiecare român care vizitează Ţinutul Secuiesc, o regiune din mijlocul ţării unde ungurii sunt majoritari. Românii au de-a face cu multe încercări de separare din partea minorităţii maghiare, care cere autonomie în regiunile în care este majoritară. Anumiţi politicieni naţionalişti au perpetuat această teamă în râdul populaţiei române, aşa că nu este de mirare că românii simt pasiunea naţionalismului cum le clocoteşte în vene. Această pasiune cu care îi urăsc pe naţionaliştii unguri a dat naştere multor glume pe care românilor le place să le spună când de strâng ca între prieteni. Această ură reciprocă atinge cote maxime atunci când echipa de fotbal a Ungariei joacă împotriva echipei de fotbal a României. (…)  

(surse:adev.ro )