De la normal la anecdotic și de aici, la penibil, nu sunt decât câțiva pași, mai ales când vrei să ieși în evidență cu un număr ”bengos” de înmatriculare al mașinii . Iar acest lucru îl știu cel mai bine șoferii care au numere de înmatriculare cu mesaj direct. Fie că e vorba de un mesaj obscen, ori de unul amuzant, numerele cu pricina fac deliciul tuturor participanților la trafic.
Iată în rândurile de mai jos cele mai amuzante combinații care pot fi văzute pe șoselele din țara noastră:
B – XX – HEL (hel în engleză însemnînd iad) sau în contradicție B – XX – GOD ( Dumnezeu), B – XX – XXX, ”x”-urile de la sfârșit sugerând ”mărimea” personalității conducătorului auto (sau altceva?!) ca și B – XX – XXL. Abundă după cum observăm, expresiile în engleză: B – XX – WHO ( de la englezescul ”cine”); B – XX – HOT , de la cuvântul fierbinte și de ce nu B – XX – EGO , egalul cuvântului eu în latinește.
Numerele încep cu adevărat să ajungă deștepte când ele tind să sugereze numele sau prenumele celui ce se află la volan: IS-10-NUT , adică Ionuț din Iași, GR-10-ANA (Ioana) sau, de ce nu, porecle B-05-SUL – însemnând un boss din București sau B-01-ERU (un boier), GR –XX- BUT ( poreclă de interlop în comunitate) sau pur și simplu B-XX-BOS sau BOG…ce par să semnaleze starea socială a proprietarilor și cele ce par să sugereze temperamental celui de la volan: BAD englz. – rău).
Vin apoi numerele de înmatriculare ce se ascund sub adevărate coduri. Ele sunt pentru cei cu un IQ puțin mai evoluat, număr de tipul acestuia , care deși este cam vulgar, el este acceptat : B-314-ZDA…sau NT- 05-UGE , de-a dreptul trivial mai ales când la volan se află o femeie!
La modă sunt și numerele sugerând instituția la care lucrezi sau profesia de bază , în care apar inițiale precum: JUS (de la Justiție), DNA, ANI, CCR , AND, ba chiar BOR sau FBI și despre care auzisem că nu mai pot fie eliberate, pentru a nu se crea confuzie, dar se pare că a fost doar un zvon. Unele surprind fiind aeriene și la propriu și la figurat: B 666 OZN. O alăturare mai ciudată nici că se putea!
Mai sunt și cele cu SEN (senator) sau DEP (deputat), pentru a-I delimita strict pe aleșii neamului de restul lumii cât și combinații ce păreau interzise: „PUL”, „CUR”, „COY”, „SEX” , ”MUE”, . Ele deși sunt considerate combinaţii obscene şi sunt blocate în dicţionarul statuat la nivelul Direcţiei Regim Permise, sunt deseori văzute în trafic. Explicația celor de la Poliție este că aceste autoturisme au fost înmatriculate înainte ca respectivele combinații să fie interzise. Abundă și cele de partide : PMP, CDR, PSD, PNL, PUR etc.
Trebuie precizat totodată că pentru un număr preferențial, doritorii scot din buzunar 85 de lei. În cazul în care numărul este ales aleatoriu, șoferii dau doar 40 de lei. Totodată nu se eliberează numere care încep cu litera ”I” sau ”O”, deoarece ele pot fi confundate cu 1 şi 0.
(Marian TARU)
(N. Red. ” X”-urile țin locul cifrelor de înmatriculare pentru a păstra anonimatul proprietarilor).
„Spune ce număr ai la mașină,ca să-ți spun cine ești!”
Cele mai multe combinații de litere se referă la numele posesorului:GTA-Geta,ANT-Anton,VIC-Victor,VKY-Vichi.Altele semnifică ocupația:AVO-avocat,DOK sau DOC-doctor.Unii piloți vor să aibă pe plăcuță literele MIG-din drag pentru avionul pe care au zburat si care i-a adus mereu la sol,vii și nevătămați.Sunt unii de care ar fi bine să te ferești:BOS,VIP,ZEU.Dar ce să mai zici de cei care au cerut sau au acceptat combinațiile KKY sau…KKT?