s560x316_betivi-1

FOTO: Căzuți la datorie …luptând până la ultima picătură… 

Un român consumă lunar în medie doi litri şi jumătate de alcool, bere, ţuică, vin şi rachiuri naturale, conform statisticilor oficiale din anul 2014. Nu moldovenii sunt pe primul loc la băutură,aşa cum ne-am fi aşteptat.

Cifrele INS arată că oltenii şi moldovenii consumă cele mai mari cantităţi de alcool, iar cel mai puţin beau cei din Banat.  Datele privind consumul pe regiuni arată că în Oltenia se consumă 3,8 litri lunar de persoană – maximul la nivel naţional. Urmează în top Moldova, cu 2,9 litri/lună/persoană, şi Sud-Muntenia, cu 2,25 litri/lună/persoană.

La polul opus, cei mai cuminţi par a fi cei din Banat, cu 1,4 litri/lună/persoană, Bucureşti-Ilfov, cu 1,7 litri/lună/persoană, şi Nord-Vest, cu 1,8 litri/lună/persoană.

La vin, recordul este tot în Oltenia şi Moldova, la fel ca şi în cazul rachiurilor naturale, ţuică. Berea se consumă cel mai mult în Oltenia şi în Bucureşti-Ilfov şi cel mai puţin în vest şi în Muntenia.

Portretul beţivului român arată o persoană din Oltenia sau Moldova, bărbat, agricultor, cu vârsta de 50-64 de ani care preferă în primul rând vinul. Cei mai cuminţi băutori locuiesc la oraş, lucrează pe cont propriu, sunt majoritatea femei, cu vârste între 15 şi 24 de ani, trăiesc în Bucureşti/Ilfov şi preferă băuturile tari.

Încercând să particularizăm referindu-ne strict la Giurgiu este dificil de emis un procent, însă privind cărciumile atât din mediul rural cât și  din municipiu, pline ochi de la orele opt dimineața , nu  ar fi foarte greu de sesizat că avem și noi fruntașii noștri care evident beau nu din plăcere  ci de supărare!? Este greu însă de precizat  ce băutură preferă întrucât în majoritatea bodegilor elixir-urile sunt adevărate experimente  care nu au nicio legătură cu vinul, țuica sau alte băuturi  naturale, cârciumarii fiind extrem de fericiți că s-a născocit  alchimia!

(Jurnal)

trecere-de-betivi_2f13a29ff15068

Foto:Unii găsesc totuși drumul spre casă…