Care este legătura dintre studiile părinţilor şi notele obţinute de copii la Evaluarea Naţională

0
195

Există o corelaţie puternică (70%) între studiile părinţilor şi notele obţinute de copiii acestora la Evaluarea Naţională, potrivit datelor transmise luni de platforma Registrul Educaţional Alternativ. Totodată, media de vechime a clădirilor liceelor este de 53 de ani, în condiţiile în care media la nivel naţional este 35 de ani. 

Anul acesta, platforma a colectat date obiective despre toate liceele româneşti, provenind de la instituţii publice precum ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) şi Ministerul Educaţiei Naţionale, prin SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România). În urma analizării datelor obiective de la instituţii publice, vizând peste 1400 de licee, s-au constatat mai multe tendinţe. Astfel, există o corelaţie puternică (70%) între studiile părinţilor şi notele obţinute de copiii acestora la Evaluarea Naţională.

Totodată, la nivel naţional, sunt aproape 26 elevi pe clasă la filiera teoretică, valorile mici regăsindu-se în judeţele Giurgiu, Covasna şi Tulcea, iar la polul opus fiind judeţe precum Argeş, Călăraşi şi Buzău.

În plus, la nivel naţional, de-a lungul unui an şcolar, există circa 40 de milioane de absenţe totale (motivate şi nemotivate), astfel revenind, în medie, circa 25 de absenţe semestriale (motivate şi nemotivate) fiecărui elev.

Judeţele unde se înregistrează valori mai mari ale abandonului liceal sunt Hunedoara, Vrancea şi Tulcea, iar judeţele cu valori mai mici sunt Cluj, Bihor şi Sălaj.

Totodată, media de vechime a clădirilor liceelor este de 53 de ani, cu maxima în judeţele Arad şi Timiş (aproximativ 70 de ani), iar minima în Tulcea (aproximativ 40 de ani). Ca termen de comparaţie, media de vechime a clădirilor din România este de circa 35 de ani potrivit datelor INS/IRSOP.

(Jurnal)