Care au fost subiectele primei probe a Examenului de Evaluare Națională, început astăzi, 19 iunie. Când se vor afișa primele rezultate. Cum se pot depune contestațiile.

0
565

Ieri, 19 iunie, în prima zi a Examenului de Evaluare Națională, elevii de clasa a opta s-au prezentat pentru a susține prima probă la Limba și Literatura Română.

Absolvenții clasei a opta au primit două texte la prima vedere, pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerințe.
Subiectul al doilea a constat în a realiza o caracterizare de personaj din primul subiect. După cum ne spunea prof. Ion Ghimpețeanu, insp. general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, fragmentele primite de elevi fac parte din opera „Limir împărat” de Ioan Slavici și din opera „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler.
Candidații trebuiau să demonstreze că au înțeles textele date și să stabilească „valoarea de adevăr a unor enunțuri, să identifice figuri de stil sau să completeze enunțuri folosind formele corecte de genitiv, condițional optativ sau adjectiv pronominal posesiv”.
Subiectul al doilea a constat în alcătuirea unei compuneri de cel puțin 150 de cuvinte în care să fie caracterizată Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici.
Următoarea probă a Evaluării Naționale va avea loc miercuri, la Matematică, după o pauză de o zi, marți 20 iunie – ne-a mai precizat prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al IȘJ Giurgiu.
Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00.
Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și de 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi anunțate marți, 4 iulie.

(Jurnal)