Mulţi dintre giurgiuveni au primit în ultimele săptămâni cardurile de sănătate. Puţini însă le-au spus că ele sunt lipsite de folos în acest an şi discutabil de utile anul viitor. Ele deocamdată  par a crea mai degrabă greutăţi, nicidecum o îmbunătăţire a sistemului de sănătate. Medicii se întreabă cum  vor beneficia de servicii medicale copiii si persoanele neasigurate care nu au card de sănătate.

De la bun început, posesorii de card trebuie să ştie că, odată cu intrarea în funcţiune a acestui proiect, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), acestea vor putea fi oferite numai în baza cardului, atât la medicul de familie cât şi la orice alt cabinet, spital, farmacie. Reprezentanţii FNPMF si SNMF precizeaza că activarea cardului se va face cu ocazia consultaţiilor, iar pacienţii trebuie să reţină în mod obligatoriu şi codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca. „

Care sunt neclarităţile

Medicii susţin ca exista numeroase neclarităţi în privinţa cardului, ramase nesoluţionate. De exemplu, copiii nu au card şi se va folosi cel al părinţilor, dar nu se ştie nu se ştie cum se va rezolva situaţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară. De asemenea, nu se cunoaşte cum vor beneficia de servicii medicale copiii ai căror părinţi nu sunt asiguraţi. La fel de neclară e situaţia gravidelor care nu au asigurare – ele fiind asigurate doar pe perioada sarcinii – şi care nu vor avea card. „Cum vor fi rezolvate urgentele pacienţilor neasiguraţi, dacă nici ei nu au card? Ce facem daca pacientul îşi pierde cardul şi are doar o adeverinţă, care nu poate ţine loc, tehnic vorbind, de card. Deşi cardul de sănătate are rolul de a valida serviciile medicale, în unele cazuri, cum sunt copiii cu părinţi neasiguraţi sau gravidele fără asigurare, nu se va putea face acest lucru.

Cardul de asigurat are rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu CNAS, însă în cazul anumitor pacienţi nu se poate face acest lucru. În plus, datele medicale ale pacienţilor se vor afla în curând în dosarul electronic, iar medicii de familie consideră inscripţionarea cardurilor o activitate „birocratică, cronofagă şi inutilă.

Introducerea datelor pe card durează aproximativ 10 minute, însă pentru ca unui pacient, de exemplu, să i se introducă pe card RH-ul sau grupa sanguină, acesta trebuie să meargă la medicul de familie, care să îi dea trimitere, iar după aceea să se ducă să facă analiza, pe care oricum o plăteşte, şi să se întoarcă iar la medicul de familie care va introduce aceste date pe card.

Prezentarea cardului va fi obligatorie  abia de la 1 ianuarie 2015

Cardul va fi iniţializat cu ocazia consultaţiilor, iar prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Pe măsura prezentării la consultaţii, pacienţii posesori de card îl vor prezenta în mod obligatoriu, ocazie cu care va fi iniţializat. Pacienţii vor trebui să reţină în mod obligatoriu şi codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca. ”Nu vom accepta perturbarea activităţii cabinetelor pentru a activa cardurile pacienţilor care nu au nevoie de consultaţie”, au mai spus medicii de familie.

JGR

2 COMENTARII

  1. Informatiile esentiale sunt preluate de absolut toate ziarele online si print, cardul de sanatate este o strire extrem de importanta este de datoria oricarui trust de presa sa informeze. Ttrebuie sa fi ignorant, rau intentionat sau pur si simplu prost sa consideri ca un subiect de interes daca este abordat de toata presa este copy paste. Si apropo copy-paste de unde ?
    Pentru ca esti inteligenta si bine informata si ai cunostiinte privind Legea dreptului de autor, mentioneaza articolul de unde a fost copiat. Mai usor cu aruncatul cu pietre atata timp cat nu ai argumente. Cu siguranta nu este scris de un psd-ist, ei sunt mandri de plagiatorul lor, pana si plagiatul devine o opera autentica daca partidul doreste.
    Te rog sa inserezi si greselile gramaticale sau de topica. Intotdeauna am afirmat ca rautatea este o boala si ca nu este uman sa te superi pe cei bolnavi, insa poti sa le recomanzi un medic.