Nu odată am scris despre autoritățile ce zac în nepăsare, ca să nu-i spunem ”nesimțire”, facilitând astfel apariția unor cazuri de tipul azilelor din Voluntari, moment în care, ca prin minune, brusc resuscitate, instituțiile ”abilitate” (că așa se numesc, total nejustificat, ele), vor demonstra, ”in extenso”, ce înseamnă acela ”exces de zel”, ce de multe ori este împins până la noțiunea de ”abuz”!
Un astfel de exces de zel, de abuz a fost manifestat de către inspectorii OPC Giurgiu, față dă Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate din cadrul Direcției de Asistență Socială – Giurgiu (DAS).
În acest mod Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate din cadrul Direcției de Asistență Socială Giurgiu (DAS) a fost redeschis, după ce a stat închis, în mod nejustificat, în urma controlului inspectorilor OPC Giurgiu.
Așa cum reiese din procesele verbale încheiate, controlul efectuat la DAS Giurgiu nu a constatat nimic relevant pentru a justifica închiderea Centrului din cadrul DAS, pentru o săptămână, fiind descoperite doar câteva deficiențe minore. În concluzie nimic relevant, cu atât mai puțin aspecte ce i-ar fi privat pe beneficiarii acestei instituții , de o serie de condiții decente de îngrijire.
Invitația conducerii instituției adresată organelor de control, de a fi vizitați și beneficiarii, nu numai incintele, pentru a se constata în ce stare se găsesc, dacă sunt tratați corespunzător sau nu, s-a lovit însă de refuzul categoric al inspectorului OPC Giurgiu: ”NU MĂ INTERESEAZĂ!”
Consternat de comportamentul reprezentanților acestei instituții ce pretinde că se află în slujba cetățeanului, primarul Municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, în subordinea căruia funcționează Direcția de Asistență Socială, declara:
” Sâmbăta trecută, într-un control inopinat, la centrul de la DAS s-a prezentat o comisie din 15-18 inspectori. M-a uimit că OPC-ul conducea toată această acțiune, iar inspectorul instituției s-a manifestat ( după cum mi-au spus colegii de la alte instituții) folosind expresia : ”P-ăștia îi închid!”.
Au venit pentru o pată mică de rugină găsită pe frigiderul personalului, achiziționat în urmă cu un an și jumătate (5.000 lei amendă), pentru lipsă plasă insecte la unele ferestre unde nu era nevoie de ventilație (încă 3.000 lei amendă), o mochetă pătată, lipsa aerului condiționat în încăperi unde este răcoare tot timpul.
Un alt exemplu înnebunitor: S-a întrebat de ce nu avem etichete pe produsele alimentare dintr-o ladă frigorifică impecabilă, dar goală și de ce nu sunt etichete pentru mesele servite beneficiarilor, în centru fiind cazate la momentul respectiv doar trei persoane.”
Evident că la finalul controlului s-a aplicat și o amendă, pe care tot noi, cetățenii o vom plăti (și in mod paradoxal, inclusiv inspectorii OPC, în calitate de cetățeni ai acestei comunități).
Aceiași inspectori care trec cu vederea o mulțime de nereguli petrecute sub ochii lor în Municipiu și județ – după cum menționa recent chiar șeful ANPC, Horia Constantinescu- a căror nepăsare este mascată de pretextul că au un personal insuficient.
Cazul Voluntari ne-a arătat nu numai abuzurile, modul flagrant de încalcare a legii, a drepturilor unor persoane vulnerabile, sistemul de creeare a unor grupuri infracționale, de tip mafiot, dar mai ales incapacitatea unor instituții de genul OPC, de a aplica legea în orice situație, proasta pregătire a angajaților organelor de control, abuzurile săvârșite de acestea… O demonstrație evidentă a faptului că suntem încă departe de modul în care instituțiile funcționează în spațiul democratic al celorlalte state europene.
O asemenea demonstrație de forță a fost manifestată și în cazul Centrului de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate din cadrul Direcției de Asistență Socială Giurgiu (DAS), unde anumiți membri ai echipei de control, care până acum păreau că hibernează, au dat dovadă de un comportament abuziv ba chiar, așa cum declara primarul Municipiului, ” jignitor”, dovedind că singurul lor scop a fost acela de a da amenzi și nicidecum de a verifica gradul de normalitate al instituției verificate.
Relevantă în acest sens este declarația primarului Adrian Anghelescu, care menționa :
”Urmează să spună instanța cine are dreptate, fiindcă m-am săturat ca toată lumea să stea cu mâinile în sân, iar unii dintre inspectori să răspundă la ingerință politică sau te miri la ce și să închidă pe cine vor, pe cine nu vor, în baza nici măcar a unui document oficial pe care eu nu l-am văzut, de delegare a competențelor AJPIS-ului. În care OPC -ul să poată să închidă un centru unde nu are competență…”
La rândul nostru, așteptăm în continuare comunicatele de presă, lunare, ale OPC, înghesuite în tabele tot mai greu de interpretat, ce ar trebui să constituie un raport al activității lor, un fel de justificare a grijei lor pentru cetățean.
Din nefericire, o grijă ce este afișată de inspectorii acestei instituții doar atunci când șefii de la Centru le cer asta sau când primesc ordin de la premier, ca în cazul azilelor de la Voluntari.
(Jurnal)