20160508_111906 afis-vieru-1

 

Noua lege electorală care îi obligă pe candidaţii la alegerile locale să renunţe la afişajul stradal de mari dimensiuni  a reinventat lipitorul de afișe, transformându-l, după cum veți constata din rândurile de mai jos, într-o  variantă   de succes și totodată într-o sursă inepuizabilă de conflicte…. Deși afișajul trebuie făcut doar în locuri special amenajate și eventual la domiciliile cetățenilor (numai cu acordul acestora), regulile sunt departe de a fi respectate. Totodată mai trebuie precizat că afișele nu pot fi incluse pe panourile electorale decât cu avizul Primăriei localității!

Iată însă că deja doi sau trei dintre acești lipitori de afișe, din Ghimpați, s-au trezit zilele trecute cu plângeri penale tocmai pentru încălcarea acestei reguli.

Anecdotică ni se pare povestea unei bătrâne din comună (Ghițulete Aurelia) care ne declara că s-a trezit la poartă cu doi consăteni care au rugat-o să lipească pe gardul casei sale câteva afișe electorale. Femeia, auzind că sunt afișe ”cu primarul comunei Ghimpați” a acceptat, fiind un fan declarat al lui Constantin Cărăpănceanu, așa cum ne-a mărturisit . Bătrâna a avut o surpriză văzând cum pe gardul ei trona un afiș cu figura lui Bădilă Ștefan, candidatul PNL Ghimpați la Primărie, pe care soțul ei nu-l avea deloc ”la inimă”. Confuzia plecase de la faptul că liberalii își înfățișează candidații, ca și cum ei ar fi în ”exercițiu” (vezi fotografiile alăturate) . Textul vorbește despre Primarul comunei Ghimpați – Ștefan Bădilă, fără precizarea ”Votați ca primar pe…!„ sau ”Sperăm ca el să fie noul primar…„.. Încercați să faceți un exercițiu de imaginație și să vă închipuiți ce se întâmplă cu un cetățean ce vine în aceste zile, din nordul județului sperând să rezolve o problemă la Primăria din comuna Ghimpați. După ce citește un afiș pe un gard , caută omul Primăria , bate la ușă și întreabă: ”-Unde îl pot găsi pe domnul primar Ștefan Bădilă!” Că omul asta a citit! De unde să știe că ăla de pe gard este doar un candidat. Aceeași ambiguitate există și în privința afișelor cu Dumitru Beianu, prezentat ca Președintele Consiliului Județean Giurgiu. O ambiguitate care după cum am constatat va atrage probabil multe alte plângeri pe la autorități, și probabil în unele cazuri chiar agresiuni între concetățeni. O situație ce putea fi evitată prin simpla precizare făcută pe afișul electoral, dar care se pare că a fost creată în mod intenționat! Consultanții de campanii electorale le definesc sub aspectul de campanii mincinoase, în care actorii aflați în joc (candidații) sunt înfățișați ca virtuali câștigători ai alegerilor aflate în plină desfășurare, în ideea inoculării subliminale a acestei ipoteze.