Relatam într-o ediţie anterioară a publicaţiei săptămânale ”Jurnal giurgiuvean” faptul că Direcţia Judeţeană de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic Giurgiu (DJTADJCTG), instituţie care funcţionează sub directa coordonare a Consiliului judeţean Giurgiu, a demarat de la începutul acestei luni Campania marilor plombări asfaltice, de primăvară, la nivelul tuturor drumurilor judeţene, drumuri aflate în administrarea Consiliului judeţean Giurgiu. Cetăţenii judeţului trebuie să reţină faptul că drumurile judeţene sunt administrate de Consiliul Judeţean, drumurile comunale de către primăriile din raza respectivă, iar drumurile naţionale (Giurgiu – Bucureşti şi Giurgiu – Ghimpaţi) de către Compania Naţională de Administrarea Drumurilor din România. Am făcut această precizare întrucât numeroşi participanţi la traficul rutier ne-au semnalat faptul că atunci când relatăm despre drumurile din judeţul nostru, drumuri pe care se fac reparaţii în carosabil, informaţiile noastre nu ar fi reale, deoarece pe anumite porţiuni din drumurile aflate pe raza judeţului Giurgiu sunt încă gropi în carosabil, pe care nu le bagă nimeni în seamă! Semnalările acestor cititori pot fi reale, dar sarcina de a interveni cu reparaţii sau modernizări pe tronsoanele de drumuri comunale aparţine Primărilor din raza respectivă, sau CNADR-ului  în cazul drumurilor naţionale, şi în nici un caz DJTADJCTG care are în competenţa sa doar drumurile judeţene. Relatam la vremea respectivă şi faptul că la nivelul judeţului Giurgiu, după cum ne informa domnul Ion Mateescu, directorul DJTADJCTG, Campania marilor plombări asfaltice, de primăvară, pe toate drumurile judeţene, a demarat pe data de 23 martie. Pentru a afla ce-au făcut salariaţii DJTADJCTG  de atunci şi până acum, am purtat joi, 10 aprilie, un scurt dialog cu directorul Ion Mateescu. Informaţiile primite cu acest prilej vi le oferim în rândurile ce urmează.

 

Vineri, 23 aprilie, ne-a declarat Ion Mateescu, directorul DJTADJCTG, am demarat Campania marilor plombări asfaltice, de primăvară, pe toate drumurile judeţene începând cu reparaţiile de îmbrăcăminţi asfaltice prin plombe la cald pe Drumul judeţean 601 A, care este al doilea ca lungime din drumurile judeţene care  traversează teritoriul judeţului. Acest drum, pe care circulă cu predilecţie mijloace de transport grele, autovehicule care transportă balast de la balastierele din nordul judeţului, face legătura între localităţile Ciorogîrla – din judeţul Ilfov, trece prin Bolintin Deal şi Bolintin Vale ajunge la Mîrşa şi continuă până la intrarea în judeţul Teleorman – localitatea Videle. Datorită circulaţiei intense şi mai ales a traficului greu, pe acest drum apar pe timpul iernii cele mai multe gropi în carosabil. Acesta a fost şi motivul principal pentru care preşedintele Consiliului judeţean, domnul Vasile Mustăţea, ne-a solicitat să începem această campanie de reparaţii cu el, lucru care s-a şi întâmplat. Tot în zona de nord a judeţului, ne-a mai spus directorul Ion Mateescu, am intervenit cu plombe asfaltice la cald şi pe un alt tronson de drum judeţean (DJ 611) între localităţile Roata de Jos – Sadina – Cartojani. După finalizarea lucrărilor de întreţinere pe cele două drumuri judeţene menţionate am început să efectuăm astfel de operaţiuni de plombare şi pe Drumul Judeţean 507, drum care face legătura între comuna Gostinu şi municipiul Giurgiu. Din păcate, a subliniat directorul Ion Mateescu, ploaia de astăzi (N.R. joi, 10 aprilie, data documentării noastre) ne-a forţat să întrerupem temporar operaţiunea de plombare asfaltică la cald, deşi pentru finalizarea ei am mai fi avut nevoie de maxim o zi, bună de lucru. Imediat ce condiţiile atmosferice vor fi favorabile, ne-a spus Ion Mateescu, directorul DJTADJCTG, iar ploile vor înceta, vom demara operaţiunile de plombări asfaltice la cald pe Drumul Judeţean 412 A, drum care face legătura între comunele Adunaţii Copăceni şi Buturugeni. După aceea, vom interveni pe Drumul Judeţean 504, drum care face legătura între municipiul Giurgiu şi localităţile Vieru şi Putineiu. Tot în această zonă, pe Drumul Judeţean 504 A, pe tronsonul dintre Vieru şi Gogoşari am efectuat deja în ultimele două săptămâni o altfel de lucrare specifică de întreţinere a drumurilor. Aici am transportat cu utilajele direcţiei noastre, de altfel,  a subliniat Ion Mateescu, toate lucrările de întreţinere de pe drumurile judeţene se efectuează numai cu utilajele proprii, refuz de ciur (pietriş) care s-a întins cu autogrederul şi apoi s-a compactat pe toate porţiunile de drum deteriorate.

Este mai uşor să previi, decât să repari!

Direcţia Judeţeană de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic Giurgiu, ne-a declarat directorul său Ion Mateescu, a efectuat în ultimele săptămâni şi acţiuni de tualetare a pomilor care cresc de-a lungul drumurilor din judeţul nostru. S-a intervenit cu prioritate acolo unde au fost primite solicitări din parte ENEL Giurgiu, întrucât firele electrice puteau fi rupte de crengile copacilor atunci când vântul bate mai puternic – cum a fost cazul pe Drumul Judeţean 601 – tronsonul dintre localităţile Bolintin Vale – Bolintin Deal – Poenari, dar şi la solicitările unor primari comunali. Pe această linie, a dorit să menţioneze, directorul Ion Mateescu, ţin să mulţumesc tuturor primarilor din judeţ pentru buna colaborare dintre instituţiile noaste şi în special conducerii Consiliului judeţean Giurgiu, de unde primim tot sprijinul necesar desfăşurării activităţii noastre în bune condiţiuni. Până în momentul în care am purtat acest dialog DJTADJCTG a montat deja şi indicatoare rutiere pe Drumul Judeţean 412 A, între oraşul Mihăileşti şi comuna Buturugeni, iar după încheierea Campaniei marilor plombări asfaltice, de primăvară, pe toate drumurile judeţene, campanie care se va încheia – menţiona Ion Mateescu- cât mai curând, în funcţie şi de condiţiile atmosferice, se va trece şi la efectuarea marcajelor rutiere. Această operaţiune nu se poate efectua deocamdată, deşi este absolut necesară, decât în condiţii atmosferice prielnice, ca temperatură, şi numai după încheierea campaniei de plombare.

În finalul dialogului nostru, Ion Mateescu, directorul DJTADJCTG, ne-a declarat că salariaţii din subordinea sa au efectuat şi până acum şi vor efectua şi în continuare acţiuni de control trafic pe toate drumurile judeţene de pe teritoriul judeţului şi cu precădere în zona de nord (Bolintin) acolo unde îşi desfăşoară activitatea cele mai multe balastiere. Sunt acţiuni de prevenire a unor grave abateri care ar putea interveni prin încărcarea peste capacitate maximă admisibilă, cu materie primă, a utilajelor de transport cu gabarit greu, utilaje care deteriorează cel mai mult carosabilul drumurilor judeţene şi care creează probleme şi locuinţelor cetăţenilor din localităţile pe care le traversează aceste drumuri. Mergem, conchidea directorul Ion Mateescu, după deviza ”Este mai uşor să previi apariţia gropilor în carosabil, decât repararea lor!”.

Heliade CĂLIN