politie copiiInspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu, a desfăşurat în perioada octombrie 2014 – martie 2015 Campania de prevenire ,,Copilărie fără delincvenţă”, care a vizat promovarea modalităţilor de prevenire a delincvenţei juvenile în rândul minorilor.

Campania a făcut parte din Proiectul ,,Copilărie fără delincvenţă” – iniţiat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.G.P.R., în cadrul căruia s-au derulat activităţi de prevenire în 47 de şcoli din România, la nivelul claselor V-VIII, destinate minorilor, părinţilor acestora, precum şi cadrelor didactice. Campania a vizat creşterea gradului de informare şi conştientizare în rândul copiilor, părinţilor şi profesorilor, cu privire la comportamentele predelincvente şi delincvente, modalităţi de prevenire, gestionarea situaţiilor conflictuale sau consecinţe legale.

Poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii Giurgiu, în colaborare cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu au purtat discuţii cu elevii pe tema delincvenţei juvenile, au organizat diverse concursuri şi expoziţii tematice la Şcoala Generală nr. 3 din municipiul Giurgiu, urmărind implicarea directă a elevilor în activităţi, nu numai în calitate de beneficiari, ci şi de organizatori.

Astfel, în cadrul unităţii de învăţământ selecţionate s-a fost constituit ,,Consiliul de Prevenire a Criminalităţii”, format din 10 elevi, prin care s-a urmărit cooptarea copiilor la organizarea evenimentelor preventive şi creşterea gradului de implicare şi responsabilizare în ceea ce priveşte atitudinea preventivă.

În cadrul activităţilor desfăşurate, elevii au pregătit şi prezentat o scenetă de teatru având mesaj antiinfracţional şi antivictimal, cu scopul de a transmite colegilor informaţii privind reglementările legislative prevăzute pentru săvârşirea unor fapte antisociale.     Totodată au fost organizate concursuri în care elevii au prezentat desene şi eseuri privind delincvenţa juvenilă.

Luni, 30 martie a.c., la Şcoala Generală nr. 3 din municipiul Giurgiu s-a desfăşurat o festivitate ce a marcat încheierea campaniei şi în cadrul căreia elevii câştigători ai concursurilor şi expoziţiilor tematice au fost premiaţi cu materiale promoţionale ce au constat în şepci, pixuri, rucsacuri, memorystick-uri, tricouri, DVD-uri, lanterne şi insigne inscripţionate cu titlul proiectului.