Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Giurgiu a fost joi, gazda dezbaterilor pe tema unui proiect Româno- Bulgar de dezvoltare a turismului cultural și religios din cele două regiuni, Giurgiu-Russe

0
294

     

    Joi, 24 noiembrie, la prânz, Camera de Comerț , Industrie și Agricultură Giurgiu a fost gazda Forumului comun Româno-Bulgar, în cadrul căruia a fost prezentat proiectul ROBG-302, ce prevede crearea unei rețele informale destinat dezvoltării turismului cultural și religios în regiunea transfrontalieră Ruse- Giurgiu.

Denumirea proiectului de investiții, recent finalizat, este: ”Moștenirea creștină de-a lungul coridorului cultural Russe- Giurgiu”, din programul Interreg V-A România- Bulgaria .

La dezbatere au participat din partea Camerei de Comerț Giurgiu, 5 persoane printre care administratorii societățiilor Crisir INSTAL –  George Csender, cel ce a realizat centrala termică din cadrul Bisericii de la Vedea, administratorul societății TC Construct SRL – Constantin Telehoi, reprezentanți ai Episcopiei și ai BTT Giurgiu, ai unor ONG-uri, turoperatori,  proprietari de unități de cazare, de magazine și restaurante, iar din partea bulgară  au participat un  număr de 5 persoane.

Prin acest proiect  au fost reabilitate două biserici-monument: Biserica din comuna Vedea, județul Giurgiu, a cărei pictură a fost realizată de marele pictor ”Gheorghe Tăttărescu” și biserica ”Sveta Petka” din regiunea Russe (Bulgaria) .

După prezentarea proiectului, al cărui manager este Svetlin Simeonov, s-a trecut la  enunțarea  unui statut al rețelei,  de către cel mai sus menționat, făcându-se totodată o expunere a rezultatelor unui sondaj cu tema ”Dezvoltarea turismului cultural și religios în regiunea transfrontalieră Ruse- Giurgiu”, realizat în rândul a 160 de participanți la acest proiect.

Scopul întâlnirii de lucru a fost dezvoltarea durabilă a turismului cultural și religios din cele două regiuni învecinate (Giurgiu și Russe), cu scopul realizării unui schimb de vizitatori între acestea, prin organizarea  periodică a unor pelerinaje ecumenice.

Foto: Alexandru Epângeac – Președintele Camerei de Comerț, Industrie  și Agricultură Giurgiu

Legat de importanța deosebită a picturilor realizate de către pictorul Tăttărescu, în Biserica din Vedea, Președintele Camerei de Comerț Giurgiu, Alexandru Epângeac ne spunea că în anul 1987, la Giurgiu a venit însuși ambasadorul SUA la București, James Rosapepe, care a solicitat express să vadă  Biserica din  Vedea, care la acel moment avea picturile sub un  strat gros, de fum. de aproape un deget și hipodromul local, devenit între timp loc de păscut pentru animalele localnicilor din zonă și groapă de gunoi pentru alții…

(Jurnal)