
Nu mai puţin de 358 de taximetrişti (cu 193 de autoturisme) îşi desfăşoară astăzi activitatea pe raza municipiului nostru, „găzduiţi” de 31 de staţii, risipite prin tot oraşul. Unele, în locuri cu „vad”, altele unde nici… necuratul nu s-ar duce să îşi înţarce copiii! E drept, numărul lor se încadrează în normele legale, de patru taxiuri la mia de locuitori… Cât despre tarife, cetăţenii le consideră de lux, pentru că, într-un oraş precum Giurgiu, pe care, dacă te superi puţin, îl străbaţi de la un capăt la altul, la pas, în cel mult o oră, să dai 3 lei pe un kilometru, deja e jaf la drumul mare! Asta în condiţiile în care oraşe, sensibil egale cu Giurgiu, au tarife… la jumătate de preţ! Mai mult, aceiaşi taximetrişti te refuză, mai mult sau mai puţin politicos, dacă apelezi la ei pentru o cursă mai scurtă, să zicem… de la Petrom (şoseaua Bucureşti) până la Casa Cărţii, adică aproape un kilometru. Nu pornesc ei motorul doar pentru atât… În fine, îl pornesc, dacă le spui că plăteşti oricât şi că te grăbeşti! Şi graba asta te poate costa între şapte şi zece lei, dar… Atenţie!, fără bon fiscal!
În schimb, dacă mergi ceva mai departe, tariful se mai poate negocia. Adică, acea minune numită „casa de marcat” rămâne oprită, iar la destinaţie ţi se spune, scurt, costul cursei: minim zece lei dacă mergi din cartierul Tineretului până la Spital; mergi mai mult, şi costurile vor fi mai mari… Bon fiscal? Nici să nu vă gândiţi! Unele case de marcat nu au mai fost pornite – aşa cum recunoşteau unii dintre taximetrişti, încă de când au fost verificate… De fiecare dată când li se reproşează acest detaliu unii dintre ei motivează că şi combustibilul e scump… Păi cum să fie scump, când de vreo două luni preţul litrului de benzină sau de motorină a scăzut şi când mai mult de 90% dintre autoturismele folosite sunt dotate cu instalaţie GPL , al cărui preţ este, de fapt, la jumătate faţă de cel al benzinei?!
Un tur scurt pe „sfântul” Google şi te dumireşti cum stă treaba prin alte părţi. Bunăoară, la Olteniţa, cel mai ieftin taximetrist te taxează cu 1,5 lei pentru pornire şi 2,5 lei pentru fiecare kilometru parcurs… Mai „darnici” sunt taximetriştii din Slatina, unde, cu puţin noroc, scoţi chiar şi un leu pentru un kilometru parcurs. Mai spre Moldova, Focşaniul şi Brăila au aproape aceleaşi tarife: de la 1,5 la 1,9 lei pentru fiecare kilometru, în timp ce la Târgu Jiu, dacă pleci din gară spre minunile lui Brâncuşi, laşi, pentru fiecare kilometru parcurs, doar 1,8 lei.
Să nu mai punem la socoteală, faptul că, dacă ai curajul să urci în unele taximetre din Giurgiu, atunci când temperaturile sunt extreme, ai toate şansele ca, la destinaţie, fie să cobori congelat, fie…ud leoarcă . În funcţie de câte grade Celsius sunt pe afară. Climatizare? Ciu-ciu! Unii n-au auzit de ea, şi cei care au auzit, au replici tăioase: – „Consumă, domnişoară, dacă dau drumul la aer!”. Aoleo, domnilor taximetrişti! Şi, cu legea care prevede condiţii minime pentru obţinerea autorizaţiei, atunci cum rămâne? Sau şi acolo se pune în practică acelaşi mod de gândire ca şi în cazul casei de marcat: să arătăm că avem, că de folosit… altă dată!
Şi aşa, constatăm că într-un oraş în care cele mai multe locuri de muncă sunt fie în comerţ (la micile buticuri de cartier), fie în administraţia publică, meseria de taximetrist devine una extrem de rentabilă. Precizăm însă că în toate cele de mai sus nu intră şi taximetrişti oneşti, şi din fericire sunt şi din aceştia. Dar ce vreţi pădure fără uscături nu se poate! Celor care se joacă de-a taximetria, minţindu-ne cu o troacă pe patru roţi , vopsită în galben, nu le-ar strica, din când în când, nişte controale adevărate, care să demonstreze că peste 80% dintre cei care pândesc clienţii prin staţiile amenajate de municipalitate, nu prea au ce căuta în această profesie! Poate atunci am avea parte, în Giurgiu, de un transport civilizat, cu adevărat european! Că dacă tot dăm un ban (mai mult) pe kilometru, măcar…”să stăm în faţă”- cum zice proverbul!
(Jurnal)
Platesti o gramada de bani si te trezesti ca dai peste un taximetrist care iti pune manele sau unul care fumeaza , asa se intampla la noi in tara , conditiile sunt cu adevarat din evul mediu