Copy of 3-caine-care-da-cu-maturaDupă  data de 1 aprilie, Lucrătorii Poliţiei locale au început să pună în aplicare Hotărârea  88 /01.04.2013, ce aprobă şi reglementează regulamentul de creştere şi deţinere a câinilor de domiciliu, în municipiu. După cum ne declara directorul acestei instituţii subordonate Primăriei Giurgiu,  Lazăr Ciobanu, cei care deţin câini în apartamente vor fi obligaţi să deţină aprobarea tuturor locatarilor de pe o scară de bloc şi să fie trecuţi la întreţinere. Vă redăm în continuare câteva din articolele din noul regulament   articole pe care le-am considerat cele mai interesante:

Articolul 4. Pe terenurile şi curţile aflate în folosinţă comună sau coproprietate, deţinerea câinilor şi pisicilor se va face cu acordul  celorlalţi colocatari sau coproprietari.

Articolul 5. Cetăţenii ce au în proprietate atât construcţia cât şi terenul aferent acestuia pot să întreţină câini numai dacă înprejmuirea curţii proprietăţii este corespunzătoare şi nu permite ieşirea animalelor pe domeniul public sau privat, sau pe o altă proprietate.

O altă măsură ce este prevăzută   la acest articol se referă la adăpostul animalului. El trebuie să fie amplasat la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi se exploatează astfel încât animalul să nu producă poluarea mediului sau disconfort de orice fel vecinilor.

Articolul 7. Se interzice plimbarea câinilor în parcurile publice (Alei, Elevilor, Mihai Viteazul), în zona locurilor de joacă pentru copii, precum şi în toate zonele unde se află parcuri cu locuri de joacă pentru copii. În timpul plimbării pe domeniul public câinii vor fi ţinuţi  în lesă indiferent de rasă sau talie.   Câinii declaraţi periculoşi vor purta obligatoriu botniţă. Însoţitorii vor trebui să aibă asupra lor carnetul de sănătate al patrupedului, iar în timpul plimbării să deţină măturică, pungă din PVC şi mănuşi în vederea colectării dejecţiilor produse de câine. După colectare punga va fi închisă etanş şi depusă în europubela aparţinând proprietarului sau Asociaţiei de proprietari din care face parte, şi nu în altă parte.

Art. 8.  Se interzice accesul persoanelor însoţite de câini în : magazine, săli de spectacol şi săli de sport, în mijloace de transport, în şcoli şi grădiniţe. Fac excepţie câinii MAI aflaţi în misiune.

Art. 9. Vor fi interzise creşterea şi întreţinerea câinilor din rasele de luptă, exemplu rasa  Pit-Bull .

Art. 10. Câinii care se află pe teritoriul municipiului Giurgiu, pe domeniul public, în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 7 vor fi consideraţi  câini vagabonzi şi vor fi ridicaţi în vederea cazării în adăpost. Pentru eliberarea lor  se va face o cerere din partea proprietarului  şi  în  maxim 14 zile  acesta este eliberat cu achitarea cheltuielilor de tratament şi întreţinere la care se adaugă amenda administrativă stabilită pentru că deţinătorul a lăsat câinele liber pe domeniul public.

Mai trebuie precizat că sancţiunile aplicate nu sunt deloc de  ignorat,  ele fiind cuprinse între 250 de lei şi 2500 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. La fel de important de precizat este faptul că ele se vor aplica pe loc! Directorul Poliţiei locale, Lazăr Ciobanu, ne mai spunea că la această oră are adunate o sumedenie de sesizări din partea cetăţenilor care reclamă că mulţi dintre câinii străzii sunt hrăniţi şi adăpostiţi pe casa scării, acolo unde de fapt îşi fac şi nevoile. Lazăr Ciobanu ne mai  preciza că în câteva săptămâni va fi autorizată  Societatea de Servicii Publice Locale ce are în obiectul de activitate printre altele şi gestionarea câinilor fără stăpâni. Domnia sa  a  dorit însă a evidenţia şi un aspect extrem de îngrijorător. Faptul că odată cu aplicarea noii Hotărâri privind patrupedele, au şi apărut  deţinători de câini care după ce au fost avertizaţi de cadrele de poliţie locală, s-au apucat să facă scandal, contestând măsura luată de către consilierii locali. Asta în condiţiile în care cei mai mulţi dintre cei care cresc câini  în municipiu sunt oameni ce au şi posibilităţi de a-i întreţine, persoane care deşi au văzut  aplicate aceste  norme  în ţările europene pe care le-au vizitat, se opun astăzi, în mod nejustificat, aceloraşi interdicţii  puse în practică acolo, doar pentru că ele sunt aplicate aici, în România. Noi jurnaliştii publicaţiei,  ca şi majoritatea giurgiuvenilor,  considerăm că este o măsură binevenită care ne va scăpa (sperăm cât mai repede!),  de haitele agresive de pe străzi, de lătrăturile lor agasante din timpul nopţii, de muşcătura lor periculoasă,  transmiţătoare de boli, de tot inconfortul creat  până acum comunităţii. Iubitorii de câini nu vor avea altceva de făcut decât să se conformeze noului regulament,  aşa cum au făcut-o cu regimul anvelopelor de iarnă, cu interdicţiile privind parcările în locuri nepermise, cu anveloparea la întâmplare a locuinţelor etc,  obişnuindu-se încet, încet  cu normele de convieţuire impuse de  statutul  de cetăţean european.

F. Tincu

27 COMENTARII

 1. La care intretinere sa-mi trec ciinele daca scara noastra nu mai are asociatie de locatari/proprietari, fiecare proprietar de apartament este contorizat separat, deci imi platesc toate utilitatile pentru ciinele meu de companie, daca vreti sa fiti la curent mai interesati-va ce mai e printre cetatenii care v-au acordat votul lor si, dupa un an au costatat ca au luat o mare „teapa”. De cind a inventat „stimabilul” domn Primar ca trebuie sa cer aprobarea vecinilor pentru a-mi creste ciinele in apartamentul meu proprietate personala.Extraordinar, mai bine Primaria s-ar ocupa de oras ca totul este intr-o stare de degradare permanenta, sa lase problema ciinilor de companie pentru ca daca mi-am asumat raspunderea sa il cresc o fac asa cum trebuie, nu am nevoie de regulile lor care sint aberante.Inca ceva, pubelele aflate in imediata vecinatate a blocului in care locuiesc sint pline permanent, nu le goleste nimeni, asa ca, nu putem depozita in ele nici cel putin o hirtiuta. Inainte de iunie 2012 eram treziti cu noaptea in cap de catre cei de care asigura curatenia orasului, veneau sa goleasca pubelele, acum este o tacere generala, parcul din spatele blocului arata jalnic, iti este frica sa calci pe acolo.Sint multe de rezolvat dar acum hai sa mergem sa ne pregatim de sarbatoarea orasului ca numai asta ne-a mai ramas de facut.

 2. mai intai rezilvati problema soselelor cu gropi si a canalizarilor infundate, apoi refaceti drumurile din imprejurimile centrului apoi canalizarea din cartierele marginase, aveti multe probleme, pana la cainii de apartament, ce-i veti cere unei batrane careia abia ii ajuge pensia de intretinere si energie electrica – apropo mult prea scumpa, si care detine un catel ce-i alina batranetile ?

 3. Aceste „legi” ale alesilor locali pot fi usor contestate in instanta,din urmatoarele motive:
  -sunt discriminatorii, nefiind generalizate la nivel de tara;
  -e aberant sa se considere ca reflecta o realitate a legilor din Europa – nicaieri in Europa cainele nu e trecut in factura de intretinere, m-am interesat;
  -faptul ca se cere sa-ti plimbi cainele cu manusi si lopatica demonstreaza cretinitate suprema – cel mult, se poate cere, ca in toata lumea civilizata, sa cureti dupa el spatiul public, indiferent de metoda; la fel de bine penibilii legiuitori ar fi putut cere fumatorilor sa nu fumeze in spatiul public decat dotati cu extinctoare la brau;
  -a avea un caine nu poate fi conditionat de acceptul tuturor locatarilor din condominiu; poate unul e certat cu proprietarul cainelui, nu? In orice democratie se poate discuta de un vot si de un procent din acest vot pentru sau contra;
  -mai mult: un apartament proprietate este intangibil. Statul garanteaza proprietatea, deci nu are voie nimeni sa judece ca am sau nu acasa un animal de companie. In aceste conditii, o astfel de lege devine automat neconstitutionala;
  -daca totusi prezenta mai multor animale e deranjanta pentru vecini se poate chema Sanepidul sau persoana in cauza se actioneaza in instanta de catre vecini;
  -daca in articolul 5 se specifica in mod corect ca animalele din curti nu trebuie sa aiba acces pe strada, in continuare apare din nou o interdictie oferita de mintile bolnave ale legiuitorilor: cusca cainelui sa se afle la cel putin zece metri de gardul vecinului. Cati dintre giurgiuveni dispun de curti de sute sau mii de metri patrati?
  -in art. 7 se spune unde nu pot fi plimbati cainii, dar nu se specifica unde pot fi plimbati; Giugiul dispune de spatii amenajate de plimbat caini asa cum dispun absolut toate orasele din vestul Europei? Poate ca stimabilii consilieri ar fi trebuit sa inceapa cu asta;
  -presupun ca in aceste conditii giurgiuvenii vor renunta la cainii lor si-i vor expedia pe strazi; in acest fel, numarul de caini vagabonzi, cel mai probabil, se va tripla. Mintile „luminate” care au excretat acest regulament ar fi trebuit sa se intrebe: exista suficient spatiu in padocuri pentru a-i lua de pe strazi si a-i adaposti? Si daca da, cati bani va costa intretinerea lor?

 4. Adaug la comentariul anterior: alte orase procedeaza cu totul diferit; de pilda, la Tg. Jiu se organizeaza targuri de adoptii, iar populatia e incurajata sa adopte caini vagabonzi; la Brasov si in alte orase e incurajata castrarea tuturor cainilor neimportanti genetic; altii ofera reduceri ale intretinerii daca proprietarii de apartamente adopta un maidanez. Se pare ca la Giurgiu, la sedinte, primarul si consilierii gandesc asezati pe scaune invers – dar capul pus pe post de fund nu merita altceva decat dispret.

 5. Poliţia locala nu are ce face decît să urmarească locuitorii cu cîini, discriminare , între propietarii de animale si cei ce nu iubesc animalele. Toţi suntem localnici ai acestui oraş şi avem drepturi egale nu numai la vot suntem buni.Un regulament prost făcut, care incită la violenţă şi scandaluri.Consilierii locali au ridicat mîna şi au votat ca pe vremea lui Ceauşescu.Articolele aratate mai sus contravin OU 155/2001 si Legii771/2007 . Modificarile la OU 155/2001 din 12 martie 2013 din SENAT, nu au
  ţinut cont de ele, consilierii nu au timp sa citească votează cu ochii închişi, încălcînd ori ce drept constituţional al cetăţeanului .Regulamentul aduce atingere demnitatii umane, care presupune doua dimensiuni,respectiv relaţiile dintre oameni şi relaţia omului cu mediul înconjurător, inclusiv cu lumea animală,*ceea ce implică în privinţa animalelor, responsabilitatea morală a omului de a îngriji aceste fiinţe într-un mod de natură a ilustra nivelul de civilizaţie atins* Legile ţării sunt baza nu un regulament local care contravine

  LEGILOR..Sper că acest REGULAMENT… să fie modificat.Eu şi mai mulţi propietari de cîini suntem dezamăgiţi de consiliul local.Propietarul de cîini are muncă şi o responsabilitate în plus şi voi veniţi şi îngreunaţi,în loc să stimulaţi crescătorii de animale, că doar suntem în UE.

 6. Va luptati cu niste necuvantatoare fara aparare . Sunteti puternici in fata lor , nu ? Aveti drept de viata si de moarte asupra lor … Probabil ca urmeaza acelasi lucru si asupra noastra , drept multumire ca v-ati asezat pe posturi gras platite DE NOI . Ne puteti informa cati bani va ies din afacerea asta , din strangerea si apoi uciderea acestor caini ? Dar pe cinstite , cam cat ? Cainii ataca din instinct de aparare . Ce ne facem cu oamenii care jefuiesc , lovesc si omoara , dar sunt judecati in stare de libertate , ca ei nu musca , ei omoara direct , deci nu sunt un pericol public . V-ati terminat treaba pentru care ati fost alesi ? Noi vrem locuri de munca nu somaj , salarii decente nu de mizerie , spital curat si dotat pentru cei aflati in suferinta nu jegul etalat in sectii si saloane , drumuri nu gropi „legate” una de alta , stropit impotriva tantarilor care ne imbolnavesc mai rau decat cainii de care faceti vorbire … Apropos , de ce nu va luptati cu tantarii si cu capusile , domnilor care ar trebui sa aveti grija de urbe ? P’astea nu le puteti prinde si nici sa cereti cheltuieli pentru tratamentul lor si amenzi cf. articol 10 , dupa 14 zile …Sunt posesor de animale si iubitor de oameni si animale . Va astept cu interes la usa mea ! Faceti-va treaba pentru care luati salarii (si nu minim pe economie), curatati orasul de mizerie (vezi Piata centrala , de exemplu ), curatati terenurile virane din zona excombinatului (de exemplu) pe unde zilele trecute iti trebuia masca pe figura sa poti trece , si inca multe altele . Si cand acestea toate fi-vor facute , mai vorbim si despre caini …Fara respect .

 7. Dragi iubitori de animale, sunt la fel de revoltata si indignata ca si voi.Am discutat cu multe persoane, proprietare de caini si sunt de acord sa facem o petitie catre Primarie si catre alte foruri pentru a modifica „minunata” hotarare nr. 88 a consiliului local, apoi o putem ataca in instanta.Ce parere aveti ?

 8. Goga Liviu Mircea on 21 aprilie 2013 at 5:59 pm
  -este corect ca javra dumitale sa coboare cu liftul de 5-6 ori pe zi la plimbare?liftul se plateste la comun,da?
  -este normal ca javra dumitale sa faca pipip in lift?liftul este comun ,da?
  -este normal ca javra dumitale la iesire din lift,sa sara la mine si sa latre?inima mea nu este comuna ,da?se poate opri!
  -este normal ca javra dumitale sa latre zi noapte in apartament si eu sa ascult urletele si latraturile javrei?blocul este comun,da?
  -este normal ca javra dumitale sa nu fie trecuta la intretinere?este si face acelasi lucru ca un om,cu mici exceptii,omul manaca rahat si cainele latra!
  -aceste necuvantatoare,au un loc si o menire speciala si anume sa apere curtea si casa omului,punct.este un animal domestic care creste la casa omului nu in apartamentul lui.
  -ce ar fi ca sa iau si eu un necuvantator,sa zicem porc si sa-l cresc de craciun sau sa-l tai ,un iedut de pasti si sa-l tai,ca doar sunt necuvantatoare,nu?
  -omul nu a dresat cainele sa doarma cu el in pat,pentru asta este femeia sau barbatul,care dorm in pat.
  -cine vrea sa aibe un caine,sa se mute la casa ,la bloc ,asta e suntem la comun si trebui sa respectam bunul simt.
  -daca as aduce un urs sau un bou in bloc,v-ar deranja??va asigur ca v-ati muta,mai ales cand as iesi cu ursul!!!!
  ,, un apartament proprietate este intangibil. Statul garanteaza proprietatea, deci nu are voie nimeni sa judece ca am sau nu acasa un animal de companie. In aceste conditii, o astfel de lege devine automat neconstitutionala”
  draga domnule,pai atunci hai sa facem zoo la dumneata in casa.
  aici intervine si bunul simt ,al dumitale,pai eu ,,iubesc” de exemplu mortii si fac sex cu ei(necrofil)inseamna ca sunt intangibil si car cadavre in apartament?,dar daca sunt zoofil,adun toate caprele si ce or mai fi in apartament ca sunt intangibil,nu aveti logica domnilor.
  -cainele in curte sta
  -capra,tapul in tarc sta
  -porcul in cotet sta
  -vaca in grajd sta
  -mortii la morga stau
  -iar voi in apartamente de 40 mp/3
  ps.nu am.

 9. bai stimabile domn ionel(nu mertiti sa scriu cu I(MARE)) ESTI CHIAR PENIBIL SI DE O PROSTIE RAR INTALNITA SI SUNT CONVINS CA AI PESTE 50 ANI. Tin sa subliniez faptul ca nu am caine dar opinia ta este de o prostie rara,cred ca legea ar trebui putin modificata caci doar la noi se practica asa ceva. Oameni buni la mine in bloc cativa locatari au caini de talie mica gen Shitzu(un caine care costa cateva sute de euroi bai ionele) ce poate face un altfel de caine? HAI SA NU FIM RASISTI BAI IONELUSULE MANCATI-AR COLIVA PROPRIETARII DE ANIMALE.

 10. Prietene caini nu sunt rai sau buni in fuctie de pretul pe care il achiti la cumpararea lui, in alta ordine de idei poti sa iti exprimi punctul de vedere fara sa aduci ofense cuiva, asta ar demonstra ca esti mai inteligent decat animalul tau….sao poate nu?
  Din pacate pentru tine si eu am acelas punct de vedere cu cel exprimat de Ionel. Daaca iti iubesti javra atunci cand iesi cu ea afara sa isi faca nevoile cumpara tu punga si lopetica ca noi ceilalti sa nu fim nevoiti sa calcam in mizeria cainelui tau. Ne-am saturat sa calcam in excremente de caini sa ii auzim latrand. Daca vreti sa aveti caini respectati normele de crestere a acestora in caz contrar puteti opta a trai alaturi de ei , dar in custi, in padoguri nu in civilizatie la bloc.

 11. Sunt si ei de inteles, sunt niste frustrati care au gasit si ei un animal de care sa se lege. De parca noi prin violenta fata de aceste necuvantatoare nu am fi animale in caracter. Asta e nu poti fi maimuta fara sa nu fii viteaz. E nevoie de compromis, suntem raspunzatori de cum arata planeta, trebuie sa acceptam ca si vietuitoarele au dreptul ca si oamenii la viata chiar daca fiara din noi le-ar extermina pe toate.

 12. Doamne apara si pazeste dar multi idioti se plimba liberi printre noi.Unde s-a mai pomenit ca un animal sa aiba mai multe drepturi decat un cetatean ? Asa reiese din comentariile „iubitorilor de javre” ca sunt de rasa sau nu ! Inteleg,cine locuieste la casa poate sa tina caini in curte,dar la bloc? Pai vecinul care este deranjat de latraturile si schelalaiturile animalului cine-l protejeaza ? Pana la urma nimeni nu poate deranja linistea vecinului sub nici o forma.Oare s-au mutat oamenii in cotet sau au transformat unii apartamentele in cotete de lux ?

 13. mai javre ca oamenii …..nu exista……bine ar fi daca oamenii ar fi iubitori si buni ca si ciinii….nu ar mai exista razboaie,ura…..ciinele i si asteapta 1o ani stapinul la gara(filmul real Haschi)….moare pe mormintul stapinului de durere…..omul e in stare de asa sacrificiu????? citi parinti au murit de jale pe mormintul copiilor????…..mare deosebire intre un ciine si un :::om:::……………

 14. Draga Diana, te rog mult incearca sa eviti penibilul, mesajul tau pe care tu il condideri induiosator este grotesc atat ca fond cat si forma. Ai dorit sa scoti in evidenta loialitatea cainilor si dragostea lor neconditionata, insa ai reusit cu succes sa scoti in evidenta cat de ridicola poti fi. Consider ca, mesajele noastre sunt greu de deslujit pentru tine asa ca cel mai usor ar fi sa ramai la stadiul de carti de colorat- evident cu caini. Dupa ce am lecturat mesajul tau am realizat totusi ca, cunosc cateva patrupede mai inteligente decat tine .

 15. NU trebuie sa imi tolerez vecinii care au 2 sau 4 caini ( si stau sub etajul meu ) dupa ce ca lucrez 10 ore pe zi si am pretentia la ODIHNA. Sa ma trezesc seara din cauza ca se bat cainii vecinului sau latra, in cazul in care sunt multi. Mai da-va in p**a mea ca m-am saturat de psihopati care isi gasesc alinarea in animale. Tolerez o vecina de 5 ani in felul asta, in curand o voi da in judecata pentru ca stresul mi-a ajuns.

 16. Dati-mi voie, va rog sa-mi folosesc si eu dreptul de a-mi prezenta ideile.In primul rand, consider ca e normal sa privim lucrurile obiectiv. De ce trebuie eu sa ascult la ora 9 am cand vin de la munca, latraturile de cateva ceasuri ale javrei lasata singura in apartament? Unei persoane poti sa-i ceri sa taca, dar astuia…? In al doilea rand, eu pentru fiica-mea plateam intretinere din prima zi venita acasa si o scoteam la plimbare o data pe zi folosind liftul, dar javra este scoasa la plimbare de cateva ori pe zi, se consuma energie si o platesc si eu, cu toate ca nu vreau si nu este corect. Copila daca are o urgenta, o duc acasa sau intr-un loc ferit, pe cand javra rezolva urgentele unde se nimereste: lift, scara, intrare bloc, alei, etc. Cand copilul face galagie il astamperi, pe cand javra latra cat poate pana vin stapanii. Acum dupa atata zapada, iti este lehamite sa mergi pe strada, sa defilezi printre rahati. De ce trebuie sa suport asemenea imagine. Unii iubitori de javre care niciodata nu au strans mizeria acestora, vor sa publice articolul in strainatate. Sa o faca dupa ce se documenteaza si vad si sanctiunile ce li se aplica pentru a nu curata mizeria dupa javre( un avocat din New York a iesit ca cainele la plimbare, fara nici un ban si a uitat sa-si ia punga sa stranga mizeria. A lasat mizeria dar a fost prins de NYPD si a stat 24 ore la bulau, ca nu a avut bani sa plateasca amenda si a achitat si taxa de magazinare a javrei in aceasta perioada). Astea sunt legile in strainatate. La noi suntem mari iubitori de animale, le cer celorlalti sa-i accepte, dar nu considera ca au nici o obligatie. In alta ordine de idei, cred ca e normal sa faca ce vor in apartamentul lor, dar sa nu ma deranjeze pe mine atata timp cat nici eu nu deranjez pe nimeni, nici pe iubitorii si nici javrele. intr-o zi am lasat masina la garaj si am mers catre scara avand in fata mea o iubitoare de javre cu animalul aferent. Dupa o plimbare de circa 200 metri, a lasat-o exact in fata scarii blocului sa se rahateasca. I-am atras atentia ca trebui sa curete mizeria si mi-a raspuns: „eee, ca sa vezi!”. Cu toate ca nu am lovit niciodata o femeie, din principiu, am fost aproape sa-mi incalc aceste principiu. Asta este democratia, nu prostia din capul unora. Lasati-ma cu drepturile cainilor prost intelese si cu mentalitatea ca daca nu iubesti animalele, nu esti un om normal. Eu am trait si la tara, si iubesc animalele, dar fiecare isi are rostul lui: cainele in curte sa te protejeze, pisica sa te pazeasca de soareci, vaca o cresti sa te serveasca, la fel si calul,etc., nu sa le tii in pat ori sa te linga pe gura dupa ce isi ling(se spala) la sex. Asa ca, noi cei multi, intregi la minte si cu educatie sanatoasa, vrem sa fim respectati.

 17. Da , cred ca am citit destul „iubitori de animale”…! Nu va mai ajunge timpul sa criticati si sa va mincati rahatul pe piine , prea putin mai aveti ochii deschisi sa va numarati banii si sa va ginditi doar la propria persoana , nu va puteti pune in locul nimanui pt ca nu aveti sensibilitate dar asa v-ati nascut . Cu atit mai mult sa detineti un animal de companie din dragoste pt acesta . Mai cititi putin despre oameni ca nu stiti unde va e locul insa va transmit un mesaj cert si extrem de studiat „ciinele este singura vietate de pe planeta care-si iubeste stapinul mai mult decit propria-si fiinta” , DUMNEAVOASTRA CIT DE MULT… VA
  IUBITI…!!!!!

 18. Majoritatea celor care se declara iubitori de animale devin extrem de intoleranti si lipsiti de bun simt atunci cand este vorba de iubirea si respectul fata de semenii lor. Probabil ca este mult mai facil sa latri decat sa inveti limbajul decentei, al tolerantei, al argumentelor. Nu ne deranjeaza bietele animale, ne deranjeaza javrele lor de stapani care ies cu caini fara ustensilele necesare pentru a strange dupa animalele lor mizeria lasate de excremente, ne deranjeaza latratul enervant . Deci nu animalele ci lipsa de educatie elementara a majoritatii stapanilor de caini, care considera ca dragostea pentru patrupede trebuie sa ignore orice forma de respect fata de semenii lor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.