
Până în 2023, în toată România trebuie să fie implementată cu programul de cadastru general pentru extravilanul primăriilor. Pentru aceasta, atât Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (prin oficiile din fiecare judeţ), Guvernul României şi Uniunea Europeană finanţează acest proiect necesar în special în procesele de punere efectivă în posesie.
La nivelul judeţului nostru, sunt alocaţi bani pentru un număr de 2250 de imobile/localitate (n.r. – în terminologia de specialitate, „imobil” este asemuit cu terenul aparţinând unui proprietar), pentru care Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Giurgiu are alocată suma de 60 de lei/imobil.
„Fiecărei primării urmează să îi fie alocată suma de 30.000 de euro, ceea ce înseamnă circa 135.000 de lei pentru realizarea cadastrului terenurilor extravilane, pentru că acolo sunt, de fapt, cele mai mari probleme, în special în identificarea în plan a terenului indicat de proprietar. Noi, OJCPI Giurgiu, urmează să alocăm suma de 60 de lei pentru cadastrul fiecărui imobil, pentru că acesta este preţul pe care îl percepem şi aici, în condiţiile în care se solicită realizarea cadastrului pentru un imobil de către o persoană fizică. Dacă dumnealor, primarii, în urma licitaţiei, obţin un preţ mai mare de 60 de lei, diferenţa va fi plătită din bugetele locale ale primăriilor. Singura condiţie pe care o punem noi, pentru a încheia contractul cu primăriile din judeţ, este ca cel care întocmeşte planul cadastral pentru terenurile extravilane să fie o persoană autorizată”, a declarat, pentru Jurnal Giurgiuvean, directorul OJCPI Giurgiu, Ilie Vasile.
(Jurnal)