An de an, specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare revin cu recomandări şi atenţionări în ceea ce priveşte comercializarea şi consumul cărnii de porc. În acest an, directorul instituţiei, dr. Nae Dumitru, precizează, din nou, câteva lucruri ce trebuie ştiute şi de care trebuie ţinut cont în aceste zile: ”În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere sanitară veterinară, în care sens se vor  intreprinde măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală. În baza unui program de lucru stabilit de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană,  care va include medicii veterinari din cadrul DSVSA, Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Circumscripţiile Sanitare Veterinare Zonale, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă se va verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi din unităţile de alimentaţie publică. Totodată, la nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare. Programul de lucru elaborat la nivelul DSVSA judeţeană va cuprinde măsuri referitoare la: verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport a produselor de origine animală; verificarea respectării condiţiilor de depozitare a produselor de origine animală; verificarea originii alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală şi a modului în care sunt expuse la vânzare; verificarea respectării cerinţelor referitoare la marcarea şi certificarea cărnii, şi, respectiv, la marcarea produselor din carne; verificarea respectării cerinţelor referitoare la marcarea produselor de origine animală, etc. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană va prezenta prin mass-media locală importanţa examenului trichineloscopic şi a cumpărării de carne şi produse de origine animală produse numai în unităţi autorizate / înregistrate sanitar veterinar.

De asemenea, în vederea prevenirii îmbolnăvirilor datorate consumului de carne de porc contaminată cu Trichinella spp., DSVSA judeţeană vor dispune măsuri urgente de informare a populaţiei cu privire la riscul la care se supune în urma achiziţionării şi consumului de carne de porc comercializată clandestin şi care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.”