Pe agenda de lucru a managerului interimar al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CICPCT), Carmen Peţanca,  se află o mulţime de acţiuni culturale, artistice şi meşteşugăreşti, până la finele acestui an. Pentru a afla câteva amănunte legate despre activitatea acestei instituţii, care patronează şi Şcoala Populară de Arte, am purtat un scurt dialog cu doamna Carmen Mihaela Peţanca care ne-a declarat:  Continuăm să ne desfăşurăm acţiunile cu caracter permanent, cum ar fi cele de la Cursurile şi Cercurile tradiţionale, cursuri susţinute de referenţii CJCPCT, în şcolile din: Găujani, Malu, Vedea, Putineiu şi Izvoarele. De asemenea, continuăm să desfăşurăm  cursurile de cusături tradiţionale şi arta lemnului în localităţile:  Oinacu, Meletie şi Comasca, cursuri  ţinute de instructorii Şcolii Populare de Arte. În paralel cu aceste activităţi coregraful nostru Petrică Moga continuă să instruiască formaţiile de dansuri populare de copii şi tineri din localităţile Izvoarele şi Putineiu, dar şi din Şcolile gimnaziale ”Savin Popescu” şi nr. 7 din municipiul Giurgiu, în vederea valorificării creaţiilor folclorice specifice fiecărei localităţi,  dar şi zonei folclorice Vlaşca”.

Care va fi programul manifestărilor

În data de 20 septembrie, vom prezenta spectacolul ”Începeţi să cântaţi”, oferit de cursanţii Clasei de canto. Spectacolul se desfăşoară cu prilejul deschiderii cursurilor  anului şcolar 2014-2015, la Şcoala populară de Arte.

În luna noiembrie vom organiza, împreună cu Consiliul Judeţean Giurgiu, cea de a XXX –a ediţie a Festivalului Naţional Concurs de Muzică Populară ”Pe Marginea Dunării”, cu participarea soliştilor  vocali şi instrumentali (amatori) din toate zonele ţării.

Între 13 octombrie şi 21 noiembrie vom organiza cea de a VI-a ediţie a Festivalului Culturii Vlăscene, festival care are ca scop descoperirea şi promovarea folclorului vlăscean.

Pe 20 noiembrie vom susţine un Spectacol muzical – coregrafic dedicat Zilei Naţionale de 1 Decembrie.

În data de 13 decembrie CJCPCT, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, va susţine un inedit spectacol sub genericul ”Săniuţa muzicală”.

În zilele de 17 şi 18 decembrie instituţia noastră cu sprijinul Consiliului Judeţean Giurgiu organizează Festivalul judeţean de datini şi obiceiuri de iarnă ”După datini colindăm”, festival ajuns la ediţia cu nr. VII.

Şi tot  pe 18 decembrie, elevii CJCPCT prezintă un spectacol de muzică şi dans în cadrul celei de a II –a ediţii a Festivalului Minorităţilor. Mai multe amănunte despre aceste activităţi, a conchis Carmen Mihaela Peţanca, vom putea să le  oferim cititorilor dumneavoastră şi tuturor giurgiuvenilor în preajma derulării lor…

Heliade CĂLIN