20151210_140356

Un tânăr din mărginimea Sibiului a avut curajul de a deschide în Piața Centrală a orașului, de aproape un an,  un magazin în care desface produse alimentare specifice zonei Sibiului .  Puțină lume îl știe trecând nepăsătoare pe lângă locul în care el își prezintă slănina afumată, înnobilată cu usturoi,  toba și salamul din ciolan, cârnații de porc, lucruri  taman potrivite pentru o zamă ardelenească. Oamenii cred că  el vinde acolo aceleași produse ca cele din marketuri, umflate cu E-uri… Nu știu că  tot ce are el în vitrină, la rece e făcut în casă: cârnați din vită sau oaie, cotlet împănat sau mușchiuleț file și cârnații  picanți de casă sunt doar câteva din produsele 100% naturale care îți fac cu ochiul … Sunt bunătățuri din Jina, o zonă binecunoscută  crescătorilor de animale din Sibiu, vestită însă și în afara țării datorită produselor sale.

După cum ne spunea Mihai a lui Dumitru Răchită, cel ce îi îmbie zilnic pe consumatorii giurgiuvenii din spatele acestor bunătățuri ,  ”tăte”  produsele  sunt pregătite după rețete tradiționale ardelenești, moștenite din tată în fiu, de multe generații , în acele locuri  cu păstori de legendă. Caltaboșul, leberul sunt făcute cu maț natural, jumările amintesc de gustul acela la ce ne-a rămas întipărit încă în minte  din perioada copilăriei noastre când porcul avea gust, măi frate,  fiind hrănit numai cu ” fenchi ”(porumb) și pârlit cu paie…Mihăiță a lu’ Răchită ne mai spunea că afumatul cărnii se face ”numa” cu lemn de fag și rumeguș .

Cașcavalurile , unele doar, au și ele același tratament…Nu lipsesc  nici  vestitele brânzeturi  ”faine” de Sibiu: telemeaua de oaie și vacă, urda, cașul , untul , smântâna  și specialitățile pregătite din laptele gras al vacilor păscute cu iarba sățioasă a pășunilor submontane. Iar șoriciul,  ”numa” bun de gustat  lângă un pahar de ”ghinars”. Dar n-am să vă dezvălui toate surprizele pregătite pentru voi de Mihai a lui Dumitru Răchită,  ci am să vă invit doar să poposiți și să gustați câte o țâră din fiecare cele bucate amintite mai sus și să aveți curaj apoi să mă contraziceți! Dar până atunci îi dau ultimul cuvânt producătorului:

 Uite, ”no” că v-am făcut poftă de vă plouă în gură!  Hai pohtiți  de gustați. Că  produsele noastre, dacă nu știați, nu numai te satură ci  te fac și ”cinos (chipeș). Hai că vă țuc și vă las să vă convingeți singuri de bunătățurile  noastre de la JINA! 

(F.T.)