Jurnal Giurgiuvean

Bulgarii din Ruse, cunoscuți ca mari legumicultori, vin să cumpere castraveți și roșii din Piața Centrală, la Giurgiu!

Cu câteva luni în urmă cotidianul nostru scria un lucru ce multora li s-a părut incredibil și anume că bulgarii din Ruse au început de ceva timp să cumpere legume de la Giurgiu, din Piața Centrală. Iată că lucrul acesta este confirmat de un material apărut zilele trecute la Digi 24.

Jurnaliștii postului precizau faptul că în Giurgiu sunt tot mai mulți bulgari din Ruse care vin să cumpere astăzi, în special legume, brânzeturi, lactate și nu numai.  Este cunoscut de acum faptul că brânza bulgarilor, pe care o cumpăram până în anii 90, când giurgiuvenii treceau la Ruse cu adeverințe de ”micul trafic”, nu mai are în compoziție, astăzi, picătură de lapte, ci doar soia și o serie de alte ingrediente.  

Paradoxul cel mare este însă faptul că bulgarii, recunoscuți ca unii dintre marii legumicultori ai estului Europei, au ajuns să  cumpere roșii de pe tarabele din România.  

Într-o Piață din Ruse – conform surselor amintite – ”un kg de roșii costă 5,80 leva, adică 15 lei, ardeii – 4,50 leva,  deci peste 11 lei, iar varza 1,5 leva, adică aproape 4 lei” ( n.red. – 1 leva = 2,5 lei). Pare de necrezut, dar  prețurile din piața Centrală, de la noi,  sunt mult mai mici.

Comercianții giurgiuveni declară că bulgarii din Ruse vin de obicei la sfârșit de săptămână să facă aprovizionarea pentru cămara casei.  Marfa predilectă sunt roșiile, castraveții, ardeiul gras , ardeii Kapia și gogoșarii…La fel de căutate sunt însă și uleiul, zahărul cât și o serie de  conserve, mai mici la preț decât în Bulgaria.

Sunt en-gros-uri ce au ajuns să care cu mașini de marfă, săptămânal, legume spre zone mai îndepărtate din Bulgaria.  

Vecinii noștri nu se limitează însă numai la produsele alimentare, de aceea vedem deseori curse gen Uber pe care scrie Ruse –București, ce aduc regulat bulgari la supermarketurile și mall-urile din Capitală, fiind atrași de prețurile mai mici, mai ales în perioada reducerilor făcute de magazinele de firmă.

Chiar și prețurile din restaurantele orașului Ruse au luat-o anul acesta razna, limitând atât numărul localnicilor ce mergeau frecvent să ia masa în oraș dar și pec el al românilor veniți din Giurgiu și Capitală.  Un motiv pentru care din meniuri au fost scoase acele produse ce în urma scumpirilor deveniseră ”piperate”!  

 De precizat că rata inflației în Bulgaria a ajuns la acest moment  la 15,6%, în timp ce în  România, la data lunii septembrie era o inflație de 13,4%.

(Florian Tincu)

Exit mobile version