Una din marile probleme ale Poliţiei Comunitare Giurgiu rămâne combatrea actelor de vandalism manifestate în municipiu. Şeful acestei instituţii, Lazăr Ciobanu ne declara că de câteva luni indivizi cu minţi bolnave incendiază sistematic coşurile de gunoi din câteva zone ale oraşului.

„De trei săptămâni au încetat să mai dea foc coşurilor din parcuri, preferându-le acum pe cele stradale. Procedeul este simplu: în coşurile pline cu hârtii se aruncă mucuri de ţigări care în câteva secunde încep să ardă cu vâlvătaie”. ne spunea directorul Ciobanu care preciza că locul predilect ale acestor acte iresponsabile este cartierul Tineretului. Becurile şi globurile de protecţie din parcurile municipiului sunt o altă pradă uşoară pentru vandali care le sparg pentru amuzamentul lor şi al găştii din care fac parte, cu pietre. Cele mai vizate rămân cele din preajma ansamblurilor de blocuri CF 1 (Tineretului), Ansamblul 1-2 (Pasarelă) şi cele din Parcul Elevilor. Lazăr Ciobanu ne spunea că poliţiştii comunitari sunt pe urmele unui individ ce locuieşte în zona Parcului, sperând ca foarte curând acesta să fie prins. Obiceiul de a mânca seminţe, devenit tradiţional la români şi ambalajele aruncate la întâmplare pe stradă sunt la fel de păgubitoare, creând o imagine deplorabilă zonelor unde se manifestă, întâlnite cu preponderenţă în acelaşi deocheat cartier al Tineretului şi pe micuţa faleză a Portului Giurgiu.

„Vă închipuiţi ce impact au covoarele din coji de „bomboane agricole (cum erau ele definite de vânzătorii ambulanţi de seminţe), aruncate în bătaie de joc, chiar lângă coşurile de gunoi, asupra turiştilor care acostează cu navele de croazieră sau asupra zecilor de bucureşteni care vin la Giurgiu, săptămânal, să vadă Dunărea” – ne mai spunea directorul Ciobanu. Domnia sa îşi manifesta satisfacţia totuşi că deteriorarea băncilor şi obiceiul de a sta cu picioarele pe acestea a fost deocamdată stăvilit prin amenzi usturătoare, dar că, de la o zi la alta, apar alte evenimente. „Până mai ieri ne-am confruntat cu consumul de alcool al unor minori. O grupare de aşa zişi rockeri smulgeau săptămânal băncile din pământ, le puneau în formă de careu după care se apucau de băutură. Consumul de alcool în parcuri, chiar şi după miezul nopţii a explodat, pur şi simplu, în ultima vreme. Suntem nevoiţi să amendăm cetăţeni de peste 50 de ani pentru consum de alcool în locuri nepermise în timp ce restaurantele şi bodegile oraşului zac aproape fără clienţi, toţi cei amendaţi invocând faptul că „n-au bani ca să intre în cârciumă”.

Un alt fenomen ce probabil va fi mult timp de acum încolo greu de gestionat este cel al parcării autoturismelor pe domeniul public. Lazăr Ciobanu ne spunea că acest lucru se datorează, pe de-o parte, numărului limitat, deocamdată, al zonelor adecvate parcării, dar mai ales din cauza modului defectuos al unor cetăţeni de a respecta normele de conduită comunitară, strada Gării râmânând în continuare locul cel mai aglomerat din municipiu.

T.Florian