Biserica „Sf. Nicolae”, din Drăgănescu, pictată de Arsenie Boca, a fost resfinţită

0
1158

Mii de credincioși au participat duminică, 30 septembrie, la resfințirea Bisericii „Sf. Nicolae” – Drăgănescu din județul Giurgiu. Cu prilejul înveșmăntării în dumnezeiescul har, Biserica „Sf. Ierah Nicolae” a primit hramurile „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, „Izvorul Tămăduirii” și „Sf. Arsenie Capadocianul”.

Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Daniil, înconjurați de un ales sobor de preoţi şi de diaconi. Au participat la acest eveniment stareți de la mănăstirile din eparhia noastră, părinți consilieri din cadrul Centrului Eparhial, părinți protopopi, preoţi de parohie din Protopopiatul Mihăilești, precum şi credincioşi din mai multe localități ale județului.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Ambrozie a hirotonit în treapta de preot pe arhidiaconul Alexandru Mirel Lăudat, pe seama bisericii Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din comuna Florești -Stoenești, județul Giurgiu, oferindu-i cu acest prilej un veșmânt preoțesc și alte daruri.

PS Ambrozie a adresat mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă restaurarea lăcașului de cult de la Drăgănescu:

Toți cei care s-au ostenit ca această minunată biserică să fie restaurată merită în această binecuvântarea lui Dumnezeu şi răsplata Lui, dar şi recunoștința oamenilor pentru că orice strădanie făcută pentru Biserică se răsfrânge asupra comunităţii„.

De asemenea, i-a amintit pe cei care au contribuit la această lucrare complexă de restaurare a picturii părintelui Arsenie Boca, regăsită în biserica „Sf. Nicolae” – Drăgănescu, și anume, consilierul patriarhal Nicolae Hriscu de la Sectorul Patrimoniu al Patriarhiei Române și Dumitru Gorea, coordonatorul echipei de restauratori.

În semn de aleasă apreciere, datorită implicării în bunul mers al vieții bisericești din comunitate, părintele paroh Răzvan Lucian PETCU a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Chiriarhului nostru, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române – „Crucea Patriarhală” și mai multe daruri, iar domnul Dobre Mihai, primarul orașului Mihăilești, a primit o icoană cu chipul „Sf. Arhanghel Mihail” și albumul monografic al Bisericii „Sf. Nicolae” – Drăgănescu.

Tot cu acest prilej, preoților slujitori, prezenți la acest moment istoric, le-au fost oferite câte o cruce pectorală, cuvântul pastoral al PS Ambrozie și albume apărute la Editura Episcopiei Giurgiului.

De asemenea, toți ctitorii și ostenitorii bisericii din localitatea Drăgănescu, au primit medalia omagială și diplome de vrednicie.

Biserica Sf. Nicolae Drăgănescu a fost pictată de părintele Arsenie Boca în perioada 1967 – 1983. Dintre toate icoanele şi frescele realizate de-a lungul anilor, pictura bisericii de la Drăgănescu se distinge într-un mod cu totul deosebit. Nichifor Crainic, marele teolog român, mărturisea că pictura părintelui Arsenie Boca „are darul de a-l apropia pe om de Biserică, de a ne lumina, de a ne face să problematizăm şi să ne gândim la sensul vieţii noastre de creştini”.