Jurnal Giurgiuvean

Biserica nu acceptă, sub nicio formă, Spovedania și Împărtășirea prin telefon sau…on-line!

Pentru că în Postul Paștelui  credincioșii nu se pot spovedi și împărtăși așa cum o făceau până acum, preoții le recomandă totuși să mai aibă răbdare, asigurându-i  că Dumnezeu este înțelegător și că nu se va supăra  pentru acest lucru. Însă NU este acceptată, sub nicio formă, mărturisirea păcatelor prin telefon sau online.

În această perioadă cu restricții și distanțare sociala, duhovnicii ortodocși și catolici au renunțat temporar să-i mai spovedească pe enoriași, dar și să îi împărtășească în biserici. Există însă unele excepții.

Patriarhia Română le recomandă credincioșilor să mențină legătură cu dohovnicii lor prin telefon. Dacă enoriașii țin neapărat, preoții se pot deplasa la domiciliul acestora pentru a-i spovedi sau împărtăși.

Nu e un lucru foarte grav amânarea spovedaniei și împărtășaniei ținând cont că ne aflăm într-o situație grea. Dumnezeu înțelege lucrul acesta pentru noi și nu se vă supară pentru asta. Desigur, fiecare creștin poate sta în fața lui Dumnezeu și la sfârșitul fiecărei zile să facă o mărturisire simpla a gândurilor”, spune preotul Visarion Alexa.

Și în Biserica Romano Catolică sunt aceleași restricții, dar, spre deosebire de ortodocși, enoriașii catolici au la dispoziție împărtășirea spirituală pentru a-și mărturisi păcatele.

Ne putem spovedi în forma spirituală fiecare acasă spunând că îi pare rău sincer de păcate, în special înainte de sărbătoarea Paștelui, ca să se poată împărtăși spiritual cu Dumnezeu. Cu Hristos care învie în aceste zile de sărbătoare, urmând ca mai apoi, când ieșim din carantină, și vom avea posibilitatea să ajungem din noi la biserică în fața preotului, să o facem așa cum a făcut-o în mod spiritual, în fața lui Dumnezeu, acasă la noi, în fața conștiinței”, explică purtătorul de cuvânt, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.

De două săptămâni, toate bisericile ortodoxe sunt închise. Preoții pot oficia slujbele singuri, fară enoriași.

Preoții catolici și ortodocși resping deopotrivă, categoric, mărturisirea păcatelor prin telefon. Asta , pentru că nu garantează secretul absolut al tainei…

(Jurnal)

 

Exit mobile version