Dumincă ce a trecut a fost una agitată pentru locuitorii comunei Călugăreni, care s-au revoltat împotriva deciziei Episcopiei de a-l muta pe preotul Constantin Valeriu la o altă biserică decât cea în care slujeşte de mai bine de 15 ani – biserica din Crucea de Piatră. Revoltaţi, sătenii au interzis accesul în biserică a noului preot trimis de Episcopie, cerându-şi înapoi duhovnicul. Mai mult decât atât, în zilele ce au urmat, o parte din săteni au venit la Episcopie pentru a cere ca preotul Valeriu să fie adus înapoi la Crucea de Piatră. Începând de marţi, Episcopia Giurgiului derulează o anchetă cu privire la cazul preotului din satul Crucea de Piatră, care a fost suspendat din funcţie, dar îşi rezervă dreptul de a oferi informaţii presei doar prin intermediul site-ului propriu. „Preotul Constantin Valeriu Laurenţiu, din localitatea Crucea de Piatră, comuna Călugăreni, a fost deferit judecăţii Consistoriului Eparhial, fiind totodată suspendat temporar din slujire, deoarece a fost luată decizia ca acolo să fie înfiinţat Schitul Crucea de Piatră, iar preotul are o situaţie canonică delicată din cauza divorţului de soţia lui legitimă”, se arată

într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Episcopiei Giurgiului. Reprezentanţii Episcopiei Giurgiului au refuzat să comenteze acest caz şi au spus că până la finalizarea anchetei îşi rezervă dreptul de a nu oferi alte detalii despre acest caz. Poziţia oficială a Episcopiei este cea redată în comunicatul de presă afişat pe site-ul propriu. Acolo, se precizează că decizia de înfiinţare a Schitului Crucea de Piatră, prin transformarea în aşezământ monahal a parohiei cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, din localitatea Crucea de Piatră – Călugăreni, este statutară şi regulamentară, fiind întemeiată pe mărturiile istorice care atestă faptul că, încă din anul 1775, în localitatea sus-menţionată, a funcţionat un schit. „În ceea ce îl priveşte pe preotul Constantin Valeriu, trebuie ştiut faptul că acesta are o situaţie canonică foarte delicată din cauza divorţului de soţia sa legitimă – Ioniţă Constanţa. Prin situaţia sa canonică, preotul Constantin Valeriu intră sub incidenţa Sfintelor Canoane şi a Regulamentelor Bisericii Ortodoxe Române, precum şi a ultimei hotărâri adoptate de către Sfântul Sinod, care prevăd aplicarea pedepsei caterisirii sau a depunerii din treaptă pentru clericii divorţaţi”, se mai arată pe site-ul Episcopiei. În această situaţie preotul Constantin Valeriu a fost numit în postul de preot slujitor al noului aşezământ pentru a putea să rămână în rândul clericilor şi să servească în continuare nevoilor spirituale ale credincioşilor, această hotărâre fiind în conformitate cu Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, susţine Episcopia Giurgiului. Totodată, Episcopia Giurgiului consideră că refuzul preotului Constantin Valeriu de a se supune măsurilor disciplinare adoptate de autorităţile superioare, precum şi a faptului că, din anul 2007 până în prezent, a ignorat total legislaţia bisericească şi a manifestat o lipsă totală de comunicare şi comuniune cu autoritatea superioară bisericească, socotind parohia ca pe o proprietate particulară, Episcopia Giurgiului a hotărât trimiterea acestuia în judecata Consistoriului Eparhial.

AGERPRES

3 COMENTARII

  1. ce anume vor cei de la episcopia Giurgiu cand se refera la ,,din anul 2007 până în prezent, a ignorat total legislaţia bisericească şi a manifestat o lipsă totală de comunicare şi comuniune cu autoritatea superioară bisericească”,La ce-au mai venit in 2007 cand sa sfintit biserica si cand Parintele episcop Ambrozie a luat parte la slujba .

  2. ce anume vor cei de la episcopia Giurgiu cand se refera la ,,din anul 2007 până în prezent, a ignorat total legislaţia bisericească şi a manifestat o lipsă totală de comunicare şi comuniune cu autoritatea superioară bisericească”,La ce-au mai venit in 2007 cand sa sfintit biserica si cand Parintele episcop Ambrozie a luat parte la slujba .

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.