Vezi cine poate beneficia de programul Rabla

Cei care şi-au dus automobilul vechi la casat pentru a-şi achiziţiona unul nou, cu reducere, prin Programul Rabla, vor avea un termen de 45 de zile de la eliberarea tichetului, pentru a-l depune la un dealer auto de la care doresc să-şi cumpere maşina nou.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a prezentat modul în care se va derula Programul Rabla în 2013, conform proiectului lansat în dezbatere publică.  Proiectul include o serie de noi termene. Va exista un termen de 10 zile în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul valoric pe baza căruia să-şi achiziţioneze cu reducere un autovehicul nou.  La rândul său, REMAT-ul are la dispoziţie 30 de zile, din momentul în care primeşte tichetele de la AFM, să le distribuie. După primirea tichetului, beneficiarul Programului Rabla trebuie să respecte un termen de 45 de zile în care să depună tichetul primit la dealear-ul auto la care doreşte să-şi cumpere autovehiculul nou.  Dealear-ul auto  va fi obligat astfel  să furnizeze maşina nouă în termen de 90 de zile şi fără a depăşi data de 20 noiembrie, când se încheie Programul Rabla anul acesta.  Aceste prevederi figurează în proiectul de ghid de finanţare a Programului Rabla, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Medicului. Până în 22 aprilie, sunt aşteptate sugestii şi propuneri privind derularea programului, pentru ca, după această dată, să poată fi validaţi colectorii şi dealear-ii auto care vor participa la program în acest an. Aceştia îşi vor putea depune dosarele din 22 aprilie timp de 14 zile lucrătoare, iar tichetele valorice vor putea fi distribuite din 15 mai.

Repartizarea tichetelor de către AFM REMAT-urilor se va face pe fiecare judeţ, ţinând cont de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcul auto judeţean. REMAT-urile din acelaşi judeţ vor primi fiecare acelaşi număr de tichete. Iniţial, fiecare Remat va primi jumătate din tichetele care îi sunt rezervate şi va trebui să le consume în 30 de zile, perioadă la finalul căreia le va returna pe cele nedistribuite, iar ulterior colectorul respectiv va primi şi restul tichetelor care îi erau rezervate.

Cine poate beneficia de programul Rabla

În Programul Rabla se pot înscrie persoanele fizice şi juridice care deţin autoturisme şi autoutilitare mai vechi de 10 ani şi instituţiile publice care au aceleaşi categorii de vehicule mai vechi de cinci ani.

Tichetele valorice obţinute la casarea unei maşini vechi, pentru achiziţionarea cu reducere a uneia noi, prin Programul „Rabla”, vor fi distribuite de pe 15 mai şi vor putea fi decontate până la 20 noiembrie, repartiţia voucherelor făcându-se după numărul de autovehicule vechi din fiecare judeţ.  REMAT-urile care colectează maşinile date la casat, producătorii şi dealerii auto îşi vor putea depune dosarele pentru a se înscrie în Programul „Rabla” din 2013 începând cu data de 22 aprilie. Administraţia Fondului pentru Mediu, prin care este finanţat „Programul „Rabla”, îi va valida şi va distribui REMAT-urilor tichetele valorice începând din 15 mai.  Anul acesta vor fi distribuite 20.000 de vouchere, în valoare de câte 1.500 de euro (6.500 de lei), totalizând o finanţare de 30 de milioane de euro (130 de milioane de lei). Dintre tichete, emise o singură dată anul acesta, 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice şi juridice, iar restul de 3.000 instituţiilor publice.

NB.  Tichetele vor fi transmisibile şi vor putea fi decontate, la achiziţionarea unei maşini noi, până la 20 noiembrie.

1 COMENTARIU

  1. Am avut si eu „rabla „,pe care am predat-o in 2008 si mi-am luat o SKODA.M-am despartit greu de batrana DACIE,mai ales ca o castigasem la CEC de 5000 in 1986.Am luat-o de la fostul magazin IDMS de pe Valea Cascadelor din Bucuresti,unde la Biroul Contabilitate -Rate lucra chiar sotia.Asa ca ne-am pricopsit cu o masina acceptabila pentru acea vreme,cu 5 viteze,cu care am facut atatea drumuri la Giurgiu…

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.