Acasă Actualitate Avertizare de vreme rea în orașele din BULGARIA!

Avertizare de vreme rea în orașele din BULGARIA!

0
Avertizare de vreme rea în orașele din BULGARIA!

 Ministerul Afacerilor Externe avertizează că teritoriul Bulgariei va fi afectat de precipitaţii abundente sub formă de ploaie şi ninsoare, însoţite de vânt, în perioada 25 – 26 noiembrie.

Autorităţile bulgare ar putea chiar închide unele drumuri în acest interval, iar orarul curselor aeriene ar putea fi perturbat, mai atenționează MAE.

Cod roşu pentru regiunile:  Montana, Vraţa, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo şi Ruse.

Cantitatea de precipitaţii va fi de 40-65 mm, stratul de zăpadă va atinge 30 cm, prezenţa viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă şi apariţia poleiului; rafalele de vânt vor atinge o viteză de până la 90km/h.

Cod portocaliu pentru regiunile: Vidin, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Pleven, Târgovişte, Razgrad, Kârdjal, Haskovo, Pernik, Kjustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smoliyan, Stara Zagora, Sliven, Yambol, Şumen, Varna, Dobricişi Silistra.

Cantitatea de precipitaţii va fi de 35-65 mm, cu posibilităţi de intensificări de peste 30 mm, iar stratul de zăpadă va atinge 10 – 30 cm, prezenţa viscolului va duce la formarea de polei şi apariţia ceţei.

Cod galben pentru regiunea Burgas – unde rafalele de vânt vor atinge o viteză de până la 70 km/h, pe alocuri cu intensificări de până la 90 km/h, arată MAE într-un comunicat citat de Agerpres.

                           Recomandări pentru călători

 Cetăţenilor români  (inclusiv celor giurgiuveni aflați la granița cu Bulgaria, respectiv, orașul Ruse), li se recomandă să urmărească cu atenţie situaţia zborurilor de pe aeroporturile bulgare sau prognoza meteorologică din Bulgaria, iar şoferilor să conducă preventive pe șosele, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie în condiţii de iarnă, precum şi atenţionare meteorologică specifică.

De asemenea, li se recomandă să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg, precizează MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii call center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

 Ministerul Afacerile Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://mae.ro/app_cs), cu informaţii şi sfaturi de călătorie.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
47 %
1.9kmh
100 %
Dum
17 °
lun
20 °
mar
17 °
mie
18 °
joi
16 °