AVEM GUVERN! Lista miniștrilor din cabinetul Nicolae Ciucă. Cine a câștigat și cine a pierdut la masa negocierilor…

0
385

 

PNL și PSD au stabilit, luni, 22 noiembrie, listele finale cu numele miniștrilor care vor face parte din viitorul cabinet condus de Nicolae Ciucă. În continuare vă oferim numele acestora și Ministerele pe care le vor conduce:

Nicolae Ciucă – Premier

Ministerul Finanțelor – Adrian Câciu (PSD)

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu (PSD)

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (UDMR)

Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu (PNL)

Ministerul Economiei – Marius Humelnicu (PSD)

Ministerul Energiei – Virgil Popescu (PNL)

Ministerul de Interne – Lucian Bode (PNL)

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (PNL)

Ministerul Muncii – Marius Budăi (PSD)

Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila (PSD)

Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu (PSD)

Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu (PNL)

Ministerul Apărării – Vasile Dîncu (PSD)

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu (apolitic, susținut de PNL)

Ministerul Mediului – Tanczos Barna (UDMR)

Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului – Daniel Cadariu (PNL), deputat de Suceava, susținut de Gheorghe Flutur.

Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu (PSD)

Ministerul Digitalizării – Florin Roman (PNL)

Ministerul Tineretului și Familiei – Gabriela Firea (PSD)

Ministerul Sportului – Eduard Novak (UDMR).

După cum se observă marele câștigător al acestor negocieri aparent, fără sfârșit,  este de departe PSD, care și-a adjudecat ministerele importante. Astfel, Adrian Câciu a fost numit la Ministerul Finanțelor, Sorin Grindeanu la Transporturi, iar Vasile Dîncu la Ministerul Apărării.

În timp ce Câțu a pierdut relația cu Guvernul, neprimind niciun portofoliu, social democrații s-au scremut convingându-și  noii colegi de guvernare să mai înființeze un Minister, pe cel al Tineretului și Familiei, dăruit familiei Pandele, mai bine zis, fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea.

Un câștig evident pentru actualul cabinet, este cel al lui Alexandru, la Ministerul Sănătății, ce probabil va limpezii o serie de situații ce până acum păreau tulburi, în contextul Pandemiei.

Câțiva dintre minisștri și-au păstrat portofoliile: Sorin Câmpeanu la Educație, Lucian Bode la Interne sau Virgil Popescu la Ministerul Energiei.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcanu, supărată probabil că a rămas fără portofoliu s-a apucat să îl bălăcărească pe Florin Cîțu acuzându-l de „lipsă de responsabilitate”: Florin, ești dispus să joci la poker până și banii de pensii. De mai bine de o lună mă țin de capul tău și-ti spun repetat că de vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii și de alocații pentru că i-ai luat la rectificare doar că să dai tu bine la cifre în postările de pe facebook, a scris Turcan în postarea sa.

O reacție care probabil va produce în continuare alte unde seismice în rândul liberalilor, care se  simt nu numai jenați, ci umiliți de-a dreptul de configurația noului cabinet Ciucă.

În concluzie, după multe negocieri, în sfârșit avem GUVERN! Acum râmâne de văzut cum se va înțelege stânga cu dreapta, căci conform obiceiurilor noastre, în perioada imediat următoare, Direcțiile județenesubordonate ministerelor gestionate de noii miniștri, vor trece cu siguranță, înainte de toate, la înlocuiri de directori de instituții, fiecare ministru dorind să aibă în teritoriu, oameni fideli lor și partidului din care fac parte.

(Jurnal)