La puţin timp după atentatul de miercuri 18 iulie din parcarea aeroportului Burgas (Bulgaria), asupra unui autocar cu turişti israelieni cotidianul nostru on line “jurnal giurgiuvean” releva faptul că este primul atac terosist de o asemenea virulenţă petrecut extrem de aproape de graniţa cu România (300 km) şi la doar 250 Km de Giurgiu. Deşi un cotidian bulgar declara că autorul atentatului a trecut prin vămile Giurgiu şi Ruse, fostul şef al SRI, Costin Georgescu demontează versiunea că bomba ar fi trecut odată cu autorul atentatului.

Conform înregistrărilor de pe camerele video  autorul sinucigaş ar putea fi  un tânăr cu părul lung şi un rucsac în spate, care s-a plimbat o oră în aeroport, înainte de a plasa bomba. Potrivit procuraturii bulgare, tânărul ar fi staţionat  în Bulgaria cel puţin patru zile, înainte de atentat şi ar fi intrat în ţară din România prin vama Giurgiu. Un prilej al presei bulgare de a ne mai culpabiliza o dată, deşi fostul director al SRI , Costin Georgescu, declara: “ ar fi culmea să fim învinuiţi că turiştii trec atât de uşor prin vămile româneşti atâta timp cât acest lucru se întâmplă peste tot în lume” şi că numai aeroporturile au sisteme de detectare, dar că autorul atentatului nu a trecut cu explozibilul prin vamă. Despre autorul atentatului se bănuieşte că ar fi  fost deţinut la Guantanamo.

(Fotografie preluată de pe site-urile agenţiilor de presă străine)

La câteva ore după atentatul sângeros de miercuri în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni şi şoferul bulgar al autocarului, fotografia presupusului terorist a fost trimisă poliţiei de la Ruse. Cu această imagine la dispoziţie, poliţiştii din oraşul dunărean intră în toate hotelurile, birouri de schimb valutar şi restaurante şi întreabă angajaţii dacă au văzut acest bărbat. Autorităţile bulgare presupun că teroristul a petrecut la Ruse între 4 şi 7 zile înainte de a se îndrepta spre Burgas.  Cel mai probabil, atacatorul a avut complici în Bulgaria care l-au ajutat să-şi găsească o locuinţă lângă aeroport şi să se familiarizeze cu zona. Nu se ştie deocamdată dacă prezumtivii suspecţi bulgari sunt membri ai unei reţele teroriste sau şi-au oferit serviciile contra cost.  Conform presei bulgare, cu câteva ore înaintea exploziei, cineva ar fi sunat la agenţia de voiaj care se ocupa de organizarea vacanţei turiştilor israelieni pentru a avertiza că vor fi două bombe. Angajaţii agenţiei nu au luat însă în serios acest avertisment şi nici nu au sunat la poliţie, notează Agerpres.  Atentatorul nu a lucrat singur, ci a fost ajutat de cel puţin trei străini, susţine jurnalul ”Standart”, citând surse din anchetă. Poliţiştii cred că bomba ar fi putut fi activată de la distanţă. Ei cred că teroristul a întârziat să urce în autocar şi, în acel moment, unul dintre complicii lui a activat bomba, de teamă ca nu cumva bărbatul să renunţe în ultima clipă. Această versiune este confirmată de faptul că explozia nu a avut loc în interiorul autocarului unde numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, ci în afara lui, în momentul în care călătorii îşi puneau bagajele în portbagaj. Singurul act de identitate găsit asupra teroristului este un permis de conducere eliberat în Michigan pe numele lui Jacque Felipe Martin cu domiciliul la Baton Rouge, Louisiana. Autorităţile bulgare şi biroul federal de investigaţii FBI al Statelor Unite nu au reuşit să găsească în bazele lor de date un om cu această identitate şi se presupune că permisul de conducere este fals.  Românii ce îşi petreceau concediul la Sunny Beach,  în imediata apropiere a locului în care s-a produs atentatul au declarat presei române că nu se tem şi că nu îşi vor întrerupe concediul, de teamă că lucrurile ar putea degenera periculos pentru ei.

Jurnal Press