Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) lansează conceptul de „Voluntar ANPC”, prin care comisarii instituției vor putea fi sesizați despre orice fel de nereguli întâlnite de cetățeni!

0
502
Conferinta ''Consolidarea aplicarii legislatiei privind siguranta produselor (alimentare si nealimentare) in UE'', organizata de ANPC, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, marti, 17 septembrie 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Scriam deunăzi despre faptul că la Giurgiu, Comisariatul Pentru Protecția Consumatorului pare că este inexistent, ca activitate,  lăsând în același timp  senzația că în Municipiu totul este perfect din punct de vedere comercial și că giurgiuvenii sunt extrem de mulțumiți și de fericiți de serviciile prestatorilor și de produsele cumpărate din magazine…

De o groază de vreme presa locală nu a mai primit niciun comunicat  din partea acestei instituții prsivind vreo neregulă constatată în acest Municipiu, respectiv județ .

În acest timp  o serie de controale efectuate (miercuri, 19 aprilie), de către inspectorii ANPC, la 20 de societăți comerciale din Capitală (în  Piaţa Gorjului şi în Piaţa Veteranilor din  sectorul 6 ), au scos la iveală o serie de nereguli pentru care s-au aplicat amenzi de 196.000 de lei!,  fiind închiși temporar 13 operatori economici, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

Conform ANPC, printre principalele abateri constatate  au fost : vânzarea unor alimente expirate, depozitarea unor alimente aflate în lăzi murdare și cu mucegai, utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu resturi alimentare, folosirea unor ustensile de bucătărie murdare și vânzarea de alimente fără etichetă.

La noi, liniște și pace…! Exasperați probabil de pasivitatea Oficiilor de pe plan teritorial, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) lansează conceptul de „Voluntar ANPC”, un instrument prin care comisarii instituției vor putea fi sesizați despre orice fel de nereguli întâlnite de cetățeni.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, arată cum funcționează acest concept: „Ne bazăm pe spiritul civic al cetățenilor. Mai exact, vom pune la punct o aplicație pe care o va putea accesa orice cetățean care observă o neregulă. Și ne bazăm aici pe cetățenii care nu sunt vătămați direct de un comerciant sau un furnizor de servicii, pentru că aceștia, în principiu, ne sesizau oricum. Ne bazăm pe cetățenii care observă nereguli și sunt dispuși să ne sesizeze. Inducem oarecum ideea de comisar voluntar, dar practic vorbim o multiplicare de câteva ori a ochilor care văd nereguli pe piață”, spune președintele ANPC.

De precizat că imaginile sunt obligatoriu de trimis! Horia Constantinescu a explicat și cum funcționează sistemul.

Este obligatoriu ca persoanele care ne sesizează să poată proba neregulile întâlnite la comercianți sau furnizorii de servicii cu imagini video sau foto, pentru că trebuie să avem dovezi. Apoi, acest imagini se vor încărca în aplicația de pe internet care va fi dată în funcțiune în viitor. Tot aici va fi transmisă și locația exactă în care s-au descoperit neregulile, și cam atât, pentru că după aceea este treaba noastră. Comisarii ANPC se vor ocupa de remedierea problemelor. Astfel de servicii care apelează la spiritul civic al cetățenilor funcționează cu foarte mare succes în tot Occidentul și sunt convins că va avea efecte benefice și la noi”, a mai precizat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Imaginile sunt obligatoriu de trimis. Horia Constantinescu a explicat și cum va funcționa sistemul:

Psihologul Mihai Copăceanu susține însă că, în general, românii nu prea mai reclamă neregulile întâlnite pentru că sunt convinși că problemele nu se rezolvă și au ajuns oarecum pasivi.  Acest lucru se întâmplă frecvent și la noi, la Giurgiu, unde OJPC-ul nu se poate lăuda deocamdată cu nicio ispravă.

Cred că avem datoria de a sesiza orice nereguli tocmai pentru a beneficia de o anume calitate și pentru a fi mulțumiți de ceea ce ne dorim să primim, fie că este vorba de comercianți sau de furnizori de servicii. În multe domenii, românii au nemulțumiri cu privire la serviciile primite și acest lucru este explicat și de faptul că la scară largă suntem pasivi în ceea ce înseamnă reclamarea neregulilor. Și aici avem o explicație: suntem neîncrezători că se va lua atitudine, că, vorba romanului, «ceva se va schimba». Și aici avem iarăși o explicație, desele noastre sesizări și reclamații, fie că vorbim de serviciile publice sau private, din ultimii ani, nu au fost soluționate satisfăcător. Au fost chiar ignorate sau au rămas fără un răspuns pe măsură. Așa că această aplicație poate avea impact dacă este una interactivă, ușor de folosit, cu rezultate imediate și desigur să fie cunoscută publicului larg”, a explicat psihologul.

„Am totuși o îndoială cu privire la modul în care comisarii ANPC ar putea să remedieze, să verifice multitudinea de sesizări și reclamații. Personal, ca psiholog, consider că îmbunătățirea serviciilor nu se va realiza doar prin creșterea numărului de reclamații și amendarea unor nereguli, ci prin insuflarea unui simț al respectului și al datoriei furnizorilor de servicii”, a mai precizat psihologul.

În consecință, ANPC-ul ne recomandă  să apelăm la Autoritatea din București numai după ce am încercat să rezolvăm amiabil problema cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul, iar OJPC-ul local stă și se scarpină după ceafă, după cum îi este obiceiu, și nu rezolvă nimic.

În situaţia în care nu aţi ajuns la o înţelegere cu vânzătorul sau cu administratorul unităţii, atunci aveţi dreptul să depuneţi o reclamaţie.

Reclamaţia sau sesizarea se face în nume personal. Reclamaţiile şi sesizările adresate ANPC pot fi depuse doar de către consumatori persoane fizice.

Dacă doriți să aduceți completări unei reclamații deja depuse, vă rugăm să completați din nou formularul online menționând numărul reclamației la care adăugați detalii suplimentare.

Accesând linkul:  LINK ANPC (HTTPS), veți putea intra în posesia formularului pentru a sesiza nemulțmirea dvs.

(Jurnal)