Şedinţa ordinară a consiliului local municipal de joi, 30 septembrie, va rămâne, cel mai probabil, în istorie, prin faptul că, aşa cum relatam în ediţia trecută a „Jurnalului giurgiuvean”, social-democraţii au refuzat să aprobe orice proiect de hotărâre propus în cadrul şedinţei cu pricina. Prezent, a doua zi, în cadrul conferinţei de presă a organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, Gheorghe Spoială afirma:

„Şedinţa de joi a fost una din categoria tragico-comică, dacă ar fi să cataloghez cumva atitudinea colegilor social-democraţi. Aceştia au ridicat problemele fără nicio noimă, fără nicio logică, discuţiile degenerând în jigniri aduse primarului şi celorlalţi consilieri locali. Dacă în şedinţa comisiei de buget – finanţe au fost aprobate, fără niciun fel de comentarii, toate proiectele trimise spre studiu, de către consilierii PSD, nu acelaşi lucru, aţi observat, s-a întâmplat în cadrul şedinţei. La primele trei puncte de pe ordinea de zi, am cerut lămuriri cu privire la motivele pentru care se abţin dar nu am primit niciun răspuns concret. Acum se pune întrebarea: când au fost serioşi, în şedinţele de comisii sau în şedinţa de consiliu?”, se întreba consilierul liberal. Mai mult, acestuia i s-a părut cel puţin hilară atitudinea social-democratului Nicolae Barbu, acuzat de inconsecvenţă: după ce propusese în cadrul consiliului local un proiect de hotărâre, cu privire la o donaţie a Clubului Rotary către Primăria Giurgiu, şi despre care spunea că îşi aşteaptă rândul spre a fi aprobat de câteva luni bune, acesta… nu şi-a votat propria iniţiativa. „Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva, şi cred că nicăieri în lume nu s-a mai întâmplat ca cineva să nu îşi aprobe propria iniţiativă”, a mai precizat Gheorghe Spoială. O acuzaţie adusă de social-democraţi, colegilor din consiliu, era aceea că, în cazul neexcluderii lui Marian Măroiu, Consiliul Local Giurgiu se situează în afara legii. Referindu-se la acest aspect, liberalul a afirmat că dacă aceştia constată că sunt ilegalităţi sau decizii fără bază legală, există posibilitatea atacării pe cale legală a deciziilor, nu prin aducerea de jigniri.

Întrebat care este, după părerea sa, următoarea mişcare a social-democraţilor, după părăsirea şedinţei în august, şi abţinerea la vot din septembrie, Gheorghe Spoială a afirmat:

„Probabil că vor veni cu o altă formă anormală de a se manifesta. Singurul lor obiectiv este interesul politic, nu interesul şi binele electoratului, al oraşului. Din fericire, sau din păcate, colegii social-democraţi sunt conştienţi de faptul că întreg Consiliul local este legal constituit, iar Nicolae Barbu este campion naţional la partea de ilogică prin ceea ce a făcut în cadrul şedinţei din această lună!”, a încheiat Gheorghe Spoială.

Solicitându-i-se un răspuns la acuzaţiile aduse de Gheorghe Spoială, consilierul social-democrat Nicolae Barbu a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Eu, ce am avut de spus, am spus şi în şedinţele de comisie, unde am solicitat lămuriri acolo unde am avut neclarităţi. Cât priveşte votul din timpul şedinţei, se pare că domnul Spoială, un bun economist, de altfel, are lacune, ca om politic şi nu poate face diferenţa între abordările economice şi cele politice. În ceea ce priveşte donaţia la care se face referire, îl informez pe domnul Spoială că în ROTARY există obligativitatea ca, în cadrul întâlnirilor, membrii acestuia să nu facă politică şi să nu aibă opinii politice. Activitatea ROTARY este strict de „a servi mai presus de tine însuţi” („Service above serve”). Ceea ce fac membrii ROTARY în afara voluntariatului de la club este libertatea fiecăruia. Că eu sunt angrenat politic la un partid care s-a abţinut de la toate hotărârile din Consiliul Local, ca o decizie politică, asta nu înseamnă că este şi opinia mea, şi decizia mea personală faţă de acţiunea ROTARY. Mai mult, în timpul şedinţei comisiei de buget-finanţe, această donaţie nici nu exista pe ordinea de zi, chiar dacă oferta noastră a fost depusă încă din luna iunie, iniţial către DGSPGC Giurgiu, mai apoi către Primărie, deoarece competenţa era a acesteia din urmă. Proiectul de hotărâre nu s-a regăsit nici pe ordinea de zi a lunii august, nici pe cea a lunii septembrie, dar la insistenţele mele, cu prezentarea unei noi cereri – cea veche se pierduse – a fost trecut pe ordinea de zi a şedinţei. Şi încă ceva: domnul Spoială, pentru a înţelege spiritul ROTARY, ar trebui să scape de aricii pe care îi are în buzunare”, a încheiat Nicolae Barbu.

D.C.