
Un caz de escrocherie a fost descoperit în mai multe restaurante din Roma, unde uleiul de măsline extravirgin era contrafăcut și dăunător pentru sănătate.
Astfel, un număr de 30 de proprietari de restaurante sunt acuzați că au primit marfă contrafăcută, după cum relatează publicația La Repubblica.
Au fost identificați producători din Apulia, brokeri români și patroni de baruri din centrul orașului care au cumpărat uleiul cu 3 euro, deși știau că este un produs contrafăcut.
În cadrul anchetei sunt cercetate nu mai puțin de 40 de persoane. Rețeaua producea ulei de măsline fals, un amestec de cele mai proaste uleiuri din semințe amestecate cu betacaroten și clorofilă.
Cu toate astea, zeci de proprietari de restaurante l-au cumpărat deși știau că achiziționau un produs falsificat, periculos pentru sănătate, dar prețul mic făcea din el o marfă atractivă.
Printre restaurantele care au cumpărat uleiul contrafăcut apar și șapte aflate în lichidare judiciară, folosite de celebra Camorra (organizație mafiotă, italiană).
Carabinierii din Nas au găsit restaurante și taverne care foloseau uleiul fals la câțiva pași de Senat și de Fontana di Trevi… Produsul costa 3 euro pe litru, față de o medie de 9 euro.
În ce constă acest ulei fals extra virgin?
Baza este uleiul de semințe îmbogățit cu betacaroten (pentru a masca aroma) și clorofilă (pentru a schimba culoarea). Lichidul este îmbuteliat cu etichete precum „extra virgin fabricat în Italia”.
Uleiul de semințe utilizat este de cea mai slabă calitate, nedetectat, de origine necunoscută, care ajunge în laboratoare depozitat în cine știe ce recipiente și, prin urmare, plătit la prețuri și mai mici. Managerii nu au fost înșelați, ci au cumpărat în cunoștință de cauză un produs fals, dăunător sănătății, deci ei sunt considerați complici.
Potrivit Europol, vânzarea de ulei de măsline fals a devenit o „practică obișnuită”, transmite Euronews.
Cum vă puteți da seama dacă uleiul de măsline este autentic?
Uleiul din semințe este transparent, așa că îl colorează cu clorofilă, pentru a adăuga nuanțe de verde, și folosesc carotenoizi pentru a obține trăsături galbene. Așa se obține o culoare asemănătoare cu aceea a uleiului de măsline. Cu toate acestea, chiar dacă arată asemănător, rămân mari diferențe.
Uleiul din semințe nu are nicio aromă sau miros, în timp ce „uleiul de măsline nu este niciodată fără gust. Poate fi mai mult sau mai puțin dulce, amărui sau picant, dar nu va fi niciodată lipsit de gust”, a declarat pentru Euronews profesorul de științe alimentare Maurizio Servili.
Cum depistezi amestecurile false
Atunci când cumpărați sau comandați ulei de măsline extravirgin, verificați întotdeauna informațiile de pe sticlă.
Asigurați-vă că există o dată și o locație pentru recoltare, verificați dacă puteți scana un cod QR pentru a urmări lanțul de producție și căutați sigiliile unui certificator, tester sau consorțiu terț, cum ar fi DOP sau IGP.
Sursa: G4Media