61524765

Puțini dintre consumatori știu că marile lanțuri de magazine de care ești tentat să crezi că nu s-ar preta la astfel de tertipuri, sunt cei mai mari țepari. Potrivit RISEPROJECT consumatorii sunt mai mereu victimele marilor corporații ce și-au deschis lanțuri de magazine  peste tot în țară.

Gheață la preț de pește

Ei dau on line exemplul recent al unui francez care  a cumpărat pește Pangasius dintr-un supermarket din București și a descoperit că a fost păcălit ordinar. Omul declara totodată că  a cumpărat pește doar pentru a verifica acest lucru. Este adevărat  că glazura de gheață adăugată peștelui conservă produsul mai bine. Maestru  în arta culinară , francezul  și-a dat seama însă că această glazură ajungea până la 40% din cantitatea produsului. Dintr-un kilogram de pește ar fi putut  folosi practic doar 570-600 de grame!

Așa cum observați, înșelătoria la cântar a devenit o practică din ce în ce mai uzitată în piețele și supermarketurile din România, iar cel mai trist este că de cele mai multe ori clienții nici nu bănuiesc că ar putea fi astfel păcăliți și își fac cumpărăturile fără nicio grijă, fără măcar să se gândească o clipă că au de a face cu vânzători impostori.

Cand cumparati legume, peste, sau fructe de mare congelate, riscati sa fiti furati la cantar. Este concluzia inspectorilor de la Protectia Consumatorului, confirmata si de un experiment facut de Stirile PRO TV.

 mai multe produse congelate, si dupa ce s-au dezghetat am constatat ca intre 30 si 70% din cantitate era de fapt apă, sirop de zahăr, ori saramură, pe care le injectase producătorul. Suspiciunea ca anumite produse sunt deliberat udate, ca apoi sa atarne greu, s-a verificat pe deplin si in experimentul nostru.

Iata cazul unui pachet de sepii, care a costat 50 de lei.

Produsul este de fapt o masa complet cristalizata. Produsul a fost congelat in conditii proaste si e un risc mare de toxiinfectie alimentara”, explica David Contant, maestru bucatar. În loc de 500 de grame, avem 345. Adica un minus de 30 la suta. Fileul de cod congelat este si el un fals chilipir. Un kilogram cantareste produsul congelat.“Aici s-a injectat apa ca sa atarne mai greu. E o pelicula de gheata de 3-4 milimetri. Este o tehnica ce creste masa alimentelor„, spune bucatarul. Dupa decongelare si scurgere, ramanem cu 261 de grame, adica doar 20 la suta din ce am platit.

Un pachet de pui de balta costa 30 de lei. Si in acest caz se evapora o suta de grame. Ca orice pagubit, esti tentat sa faci haz de necaz. Gluma ia sfarsit insa cand aflam ca din 120 de lei cheltuiti, am dat 70 de lei pe apa chioara.

David Contant, maestru bucatar: „La fructe de mare, apar minusuri la gramaj la un pachet din doua. Vorbim de produse ca acesta, unde problema nu e doar de furt la cantar, ci si de sanatate publica.

Pana si la legume, incomparabil mai ieftine, se umblă cu ocaua mică. Din 450 de grame de ciuperci, cât scria pe ambalaj, am pus în tigaie doar 190. Marius Dunca, președinte ANPC: „Ceea ce mi-ați prezentat dumneavoastră este o practică comercială incorectă și se sanctioneaza cu 5.000 până la 50 de mii de lei!

Inspectorii ANPC spun că au găsit nereguli la 600 dintre cei 800 de comercianți controlati de ei în aceste zile. 

Ce se întâmplă la Giurgiu 

 Nici județul Giurgiu nu face excepție de la acest obicei . Astfel, potrivit declarației comisarului Fabian Țârcă, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (C.J.P.C.) Giurgiu – instituție care sancționează atât neverificarea metrologică a cântarelor, cât și eventualele neconcordanțe dintre greutatea reală a produsului și cea indicată de cântar -, pentru publicația noastră, în anul 2015, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 18.500 lei, la operatori economici din municipiul și județul Giurgiu, care desfășurau tranzacții comerciale fără ca aparatul de măsurat (cântarul) să fie verificat metrologic, unul dintre acești operatori fiind chiar un supermarket din municipiu.

Totodată, pentru a avea o imagine cât mai completă asupra acestui fenomen, ne-am adresat și coordonatorului Biroului de Metrologie Legala Giurgiu, Radu Melțer, care ne-a declarat că instituția pe care o gestionează are în compentență diferite metode de verificare a cântarelor, în urma cărora, dacă nu sunt depistate nereguli, sunt acordate acele certificate de verificare metrologică valabile timp de un an, iar în cazul în care cântarele nu trec de verificarea metrologică, sunt aplicate amenzi contravenționale. Conform aceleași surse, dacă vorbim de înșelăciunea la cântar, aceasta trebuie demonstrată de către cel păgubit – în speță, cumpărătorul -, în fața Procuraturii și a Poliției, deoarece constituie infracțiune și va suporta rigorile legii, dacă se dovedește a fi reală.

(Marian TARU)