Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) sfătuieşte utilizatorii de servicii telecom din România care călătoresc în afara ţării să studieze cu atenţie tarifele furnizorilor din afara spaţiului Uniunii Europene, care pot fi mai mari de peste 50 de ori decât cele plătite în ţările din UE.

Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator român aflat în Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, SUA ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plăti peste 2 euro/minut în cazul unui apel efectuat către România sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit în roaming. Deci atenție giurgiuveni atunci când un prieten, o rudă vă sună de acolo sau o sunați voi! Convorbirea vă poate ustura la buzunar !

Comparativ, un utilizator care călătoreşte în spaţiul UE plăteşte maxim 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat către orice destinaţie din Uniunea Europeană şi cel mult 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif). De exemplu, un utilizator care accesează de pe telefonul mobil căsuţa de e-mail, reţele de socializare şi site-uri de ştiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge să consume cel puţin 15 MB, putând plăti chiar şi de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date în afara UE faţă de cât ar plăti în călătoriile din spaţiul UE.

Pentru a evita şocul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din România care călătoresc în afara ţării primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, în cazul în care costul datelor descărcate se apropie sau depăşeşte pragul prestabilit de 50 euro. Să nu ziceți că nu v-am spus! (Jurnal)