Astăzi, 15 ianuarie 2020, se împlinesc 170 de ani de las nașterea lui Mihai Eminescu, supranumit și “Luceafărul poeziei românești”. Eminescu este autorul celui mai lung poem de dragoste omologat de Academia Recordurilor Mondiale – Luceafărul. Marele poet a început să îl scrie în 1973 și l-a publicat peste 10 ani, în 1983.

Când și unde s-a născut Mihai Eminescu, cel mai mare poet român

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Acesta a fost al șaptelea copil din cei 11 ai cuplului Gheorghe și Mihai Eminovici.

“Luceafărul poeziei românești” și-a petrecut copilăria în casa părintească de la Ipotești. Între anii 1858 și 1866, Eminescu urmează școala de la Cernăuți și termină clasa a IV-a, fiind al cincilea dintr-un total de 82 de colegi. Și-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu.

La 25 februarie / 9 martie pe stil nou debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aş avea”. De altfel, Iosif Vulcan a fost cel care i-a schimbat numele în Mihai Eminescu. În acelaşi an îi mai apar în „Familia” încă cinci poezii.

Mihai Eminescu pleacă, în perioada 1869 – 1872, la studii la Viena, acolo unde avea să o cunoască pe Veronica Micle. De asemenea, începe și colaborarea la “Convorbiri Literare” și debutează ca publicist în ziarul “Albina” din Pesta.

Mihai Eminescu a murit în condiții suspecte în 1889

Mihai Eminescu a murit în condiţii suspecte şi interpretate diferit în mai multe surse la 15 iunie 1889 (15 iunie, în zori – ora 03.00) în casa de sănătate a doctorului Şuţu, situată pe strada Plantelor din București.

Cele mai frumoase poezii de Mihai Eminescu

Somnoroase păsărele;

Ce te legeni?;

La mijloc de codru;

Pe lângă plopii fără soț;

Fiind băiet păduri cutreieram;

Crăiasa din povești;

Mai am un singur dor;

Lacul;

Și dacă;

De-or trece anii;

Dorința;

Din valurile vremii.

(Jurnal)