Cunoscuta în popor și ca Sfânta Marie Mică, nașterea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an, în data de 8 septembrie. Aceasta este prima sărbatoare din calendarul bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc ,  astăzi, hramul de Sfânta Marie Mică, În aceasta zi, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei și impart din fructele toamnei pentru morti, la aceasta sarbatoare. În popor se spune ca în aceasta zi vor fi ascultate cu precadere rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii, dar și a celor însarcinate pe care Maica Domnului le va ajuta sa aibă o nastere usoara.

În această zi NU ai voie să…

De Sfanta Marie Mica, barbatii nu au voie sa lucreze in gospodarie, iar femeile trebuie sa nu se apropie de ac si ata sau sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra casei. De asemenea, trebuie sa nu lucram nici cu o zi inainte si nici in urmatoarea zi de dupa aceasta sarbatoare importanta. Daca o facem, barbatii se pot accidenta, iar femeilor li se va arde mancarea. În unele zone exista chiar superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii. Daca nu ai cules plante medicinale pana la Sfanta Maria Mica, nu mai face acest lucru, deoarece traditia spune ca plantele si-au pierdut deja din puterea tamaduitoare. Este bine ca în aceasta zi sa impartim struguri și prune de sufletul celor adormiti, pentru a li se ierta pacatele și pentru a primi din fructele toamnei pe lumea cealaltă.

Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Născatoarea de Dumnezeu.