43836

Potrivit site-ului Organizației Maritime Internaționale, www.imo.org, Ziua navigatorului din 2016 își propune să sărbătorească navigatorii în așa fel încât să se afle cum și de ce aceștia sunt indispensabili pentru toată lumea.

Tema campaniei din 2016 este „La mare pentru toți” („At Sea For All”) și este strâns legată de Ziua maritimă Mondială 2016, „Transport maritim: indispensabil pentru lume”, subliniindu-se astfel că navigatorii lucrează pe mare nu doar pentru industria navală sau pentru propriile interese profesionale, ci „pentru noi toți” și, în consecință, de aceea sunt „indispensabili pentru lume”.

Ziua Internațională a Navigatorului este marcată și în România.

Conform statisticilor Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), în prezent, în România, există 21.000 de navigatori. În decembrie 2015, în țara noastră existau 33.000 de brevete și certificate, 21.000 de navigatori în sistemul de siguranța navigației și 12.000 personal auxiliar. Dintre aceștia, 14.600 de navigatori sunt activi, iar din acest număr 10.400 sunt ofițeri, restul fiind nebrevetați. 

La nivel mondial, există aproximativ un milion și jumătate de marinari, iar vapoarele transportă nu mai puțin de 12 miliarde de tone de marfă pe an.

Decizia de a institui 25 iunie ca Zi Internațională a Navigatorului (sau a Marinarului) a fost luată la conferința Organizației Maritime Internaționale (IMO) de la Manila (Filipine).

AGERPRES