Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o.
În tradiția creștină, se spune că Mântuitorul a intrat în Ierusalim călare pe un asin, smerit, arâtându-le celor veniți să-l vadă că nu este o persoană care a venit să stăpânească lumea.
Locuitorii Ierusalimului au ieșit înaintea Domnului cu mare evlavie. Dar nu cu aceeași evlavie l-au primit arhiereii, fariseii și cărturarii, ce erau deja bântuiți de păcatul uciderii lui Iisus.
„Ce facem, pentru că Omul acesta face multe minuni? Dacă-L lăsăm așa toti vor crede în El și vor veni romanii și ne vor lua și țara și neamul”, gândeau aceștia, după cum scrie în Sfânta Scriptură.
Duminica Floriilor este urmată de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, în care Iisus Hristos a fost răstignit și a înviat a treia zi după scripturi.
De Florii, cei care au nume de flori își celebrează onomastica. Se estimează că în România sunt peste 1 milion și jumătate de pesoane care își vor serba onomastica în această duminică.
(Jurnal)