zbacdoiLuni, 29 iunie, elevii absolvenți de clasa a XII-a au susținut proba scrisă la Limba şi Literatura Română, în cadrul examenului de Bacalaureat 2015. Examenul de Bac continuă marţi, 30 iunie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă, iar pe 1 iulie are loc proba obligatorie a profilului. Pe 3 iulie, absolvenţii de liceu vor susţine proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele examenelor de Bacalaureat vor fi afişate cu o zi mai târziu decât era programat. Ca atare, elevii de clasa a XII-a vor afla notele pe 7 iulie, zi în care vor fi depuse şi contestaţiile, şi nu pe 6 cum era stabilit iniţial.

            Data de afişare a rezultatelor a fost decalată, în condiţiile în care ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a emis un ordin prin care a dispus evaluarea lucrărilor în centrele de corectare din alte judeţe. Cel mai probabil, acestea vor fi stabilite prin tragere la sorţi. În noul calendar al examenului maturităţii, soluţionarea contestaţiilor figurează între zilele de 7 şi 9 iulie, iar data afişări rezultatelor finale, rămâne aceeaşi, 10 iulie.

            În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului de maturitate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că o parte dintre camerele video de la Bac-ul din această vară vor înregistra şi audio: 5% dintre camerele video de la Bac-ul de anul acesta vor înregistra şi audio. Există recomandarea Ministerului de a implementa şi sisteme audio. Mi se pare relevantă pregătirea elevilor, nu supravegherea, a spus acesta.

            Metodologia de organizare a examenului de bacalaureat prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

            Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

            În județul Giurgiu, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean pentru publicația noastră, 2106 candidați s-au înscris pentru susținerea probelor la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, iar în tot județul s-au constituit nouă centre de examinare în acest sens.

            Vă reamintim că prima sesiune din acest an a examenului național de Bacalaureat a început luni, 8 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba s- a desfășurat pe durata a trei zile (8-10 iunie). În intervalul 10-12 iunie a avut loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), iar în perioada 15-19 iunie se va desfășura evaluarea competențelor digitale (proba D). Ciclul probelor orale s-a încheiat cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C), programată în perioada 22 și 26 iunie.