ziua-regalitatii-in-romania-10-mai-istoric-semnificatiiZiua de 10 mai are pentru istorici o semnificatie triplă, semnificatie care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului roman care s-au intamplat in aceasta zi. La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al Romaniei. Unsprezece  ani mai târziu, statul roman îsi oficializa independenta, iar la 10 Mai 1881 Romania devenea regat.

Acestea sunt si motivele pentru care pe data de 10 mai romanii au sarbatorit ziua nationala a Romaniei din 1867 pana in 1947, cand a fost inlaturata monarhia, iar regimul comunist a venit la putere, dupa cum noteaza istoricii.

Odata cu proclamarea Regatului, in 1881, 10 mai a devenit Ziua Regelui sau Ziua Regalitatii, prilej de sarbatoare, chiar si in zilele noastre, pentru Casa Regala si pentru toti sustinatorii monarhiei.

Scriitorul Horia Furtuna descria sarbatoarea din data de 10 mai, din Bucurestiul Vechiului Regat, la conferinta radiofonica din 1941:

În dimineata zilei de 10 Mai, bubuitul tunurilor din Dealul Spirii reamintea Capitalei sarbatoarea. Pe strazile si bulevardele pe unde avea sa treaca cortegiul, casele si pravaliile erau impodobite cu drapele. La ferestre erau flori. Pe stalpii inconjurati de verdeata falfaia tricolorul, iar portretele Regelui Carol I si ale Reginei Elisabeta erau afisate pe la vitrinele pravaliilor (…) Pe inserat, se aruncau cele din urma flori, iar soselele ramaneau ninse de petale” – Horia Furtuna, Conferinta Radiofonica 1941 – „10 Mai de altadata”. (text preluat dupa Romania Actualitati).

După 30 decembrie 1947, când s-a proclamat R.P. Romană, din punct de vedere oficial, 10 mai nu a mai reprezentat nimic. Cu toate astea însa, 10 mai a rămas în conștiința multor romani ca o zi plină de semnificații, care a determinat ca Romania sa intre în rândul tarilor civilizate ale Europei.

10-mai-semnificatiile-unei-zile-istorice-pentru-romania-ziua-regalitatii-sarbatorita-fara-regele-207227-620x348

Potrivit legii nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial,  din 18 mai 2015, în fiecare an, ziua de 10 Mai este marcată ca sărbătoare națională. Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, la data de 22 aprilie 2015.

Potrivit legii, Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează cu această ocazie, manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile. Din păcate , la Giurgiu, în afară de Muzeul județean Giurgiu, nimeni nu prea s-a înghesuit să marcheze, sau măcar să mai amintească ceva despre această zi. 

(Jurnal)