În a doua zi a sărbătorii Oraşului Giurgiu, joi, 24 aprilie, municipiul a fost onorat de prezenţa Principelui Radu al României. Începând cu ora 10.00, distinsul oaspete a lansat cele mai recente volume regale publicate la editura Curtea Veche: “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” şi “Trei poduri peste lume”. Organizatori au fost Curtea Veche Publishing, alături de Consiliul Local al Municipiului Giurgiu şi Centrul Cultural Local “Ion Vinea”. Evenimentul a avut loc la Ateneul “Nicolae Bălănescu”  din str. Portului nr. 21. Cu această ocazie, cuvântul directorul Centrului Cultural Local “Ion Vinea” Giurgiu,  Virgil Peţanca a mulţumit Principelui cât şi editurii pentru prezenţa la Giurgiu. În aceeaşi zi, ASR Principele Radu a avut o întâlnire cu elevii, părinţii şi profesorii din municipiu, îndemnându-I  la lectură. Alteţa Sa a vorbit elevilor şi cadrelor didactice în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale “Academician Marin Voiculescu” despre alegerea de a susţine programul “Cărţile copilăriei”, iniţiat de Curtea Veche Publishing, şi de multiplele direcţii de acţiune din cadrul acestuia pentru a readuce lectura printre plăcerile celor mici. Programul, bazat pe seria de cărţi, omonimă, luptă împotriva statisticilor din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a interesului pentru lectură în rândul copiilor şi dificultăţile acestora în înţelerea textelor. Tot cu această ocazie, actriţa Georgeta Antoniu a susţinut un moment special de lectură, inspirat de volumul “Peter Pan”, apărut în colecţia “Cărţile copilăriei”.

Date despre cele două cărţi
“Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe este o minunată carte-album ce prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României. Pornind de la amintirile Alteţei Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regală, unele dintre ele prezentate în premieră în volumul “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, autoarea Sandra Gătejeanu Gheorghe ne vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa Principesei Moştenitoare, despre studiile şi experienţa comunitară, despre viaţa de familie, interesele şi activităţile întreprinse de Principesa Margareta în folosul României.
“Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003” de ASR Principele Radu al României, este un jurnal „pe sărite“ în care aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe meridianele (şi scenele) lumii se împleteşte cu destinul omului de stat, devenit membru al Casei Regale a României. Misiunea sa, aceea de a purta numele şi spiritualitatea românească în lume, de a fi mesager al ţării pentru reintegrarea ei în familia căreia de drept îi aparţine, lumea democratică, devine un sens şi o datorie umană, pe care o îndeplineşte cu devotament alături de întreaga Familie Regală a României. Cele trei poduri din titlul cărţii fac referire la trei treceri diferite, simultane şi fundamentale în viaţa Alteţei Sale Regale: trecerea de la un mileniu la altul, trecerea de la România comunistă la lumea liberă şi în sfârşit, trecerea de la condiţia de actor la cea de principe regal.
JGR