La Sărbătoarea Europei care s-a desfăşurat în localitatea franceză Amilly, Centrul Cultural Local „Ion Vinea, a fost reprezentantul judeţului nostru şi al Românei. Această sărbătoare, ne spune Virgil Peţanca, directorul instituţiei, reuneşte în fiecare an mai multe arte şi genuri muzicale, este practic un spectacol muzical-coregrafic cum poate fi văzut foarte rar. Manifestările de la Amilly au debutat cu inaugurarea unui Centru cultural, realizat pe un proiect între cele patru ţări înfrăţite: Franţa, Germania, Italia şi Spania, şi cu sărbătorirea a 35 de ani de înfrăţire franco-germană. A fost primul an când Drapelul României a fost arborat alături de cel al ţărilor înfrăţite, şi primul an când am beneficiat de un stand de prezentare a zonei noastre folclorice.

„Noi giurgiuvenii, şi implicit România, am fost reprezentaţi de Ansamblul profesionist de cântece şi dansuri populare „Doina Dunării”, care a prezentat suite de dansuri şi cântece populare instrumentale de pe întreg cuprinsul ţării. Suitele de dansuri populare au vizat zonele tradiţionale Muntenia, Oltenia, Moldova, Oaş, Vlaşca, şi am încheiat spectacolul coregrafic cu prezentarea Căluşului de pe Vlaşca. Între suitele de dansuri populare, spune Virgil Peţanca, atât publicul francez cât şi cele patru delegaţii participante, a cunoscut şi frumuseţea cântecului popular instrumental, interpretat de doi solişti de marcă: naista giurgiuveană Steliana Mitran şi poli-instrumentistul Ştefan Negură (fluier, caval, fluiere îngemănate, clarinet, ocarină şi cimpoi). Dansatorii Ansamblului „Doina Dunării”, coregraf Velicu Prodan, au fost invitaţi de primarul din Amilly, Gerard Dupaty, să participe alături de celelalte delegaţii la un moment oficial de schimburi de cadouri şi mesaje adresate organizatorilor şi participanţilor la Sărbătoarea Europei. Publicul francez şi specialiştii din ţările participante au apreciat conservarea folclorului autentic, aşa cum a fost el păstrat peste ani, şi au dorit neapărat să fim prezenţi şi altă dată la bucuriile lor. Ansamblul „Doina Dunării”, spune Virgil Peţanca, a susţinut pe 30 iunie şi 1 iulie două reprezentaţii a peste şaizeci de minute. Dacă noi ne-am distins în mod deosebit cu virtuozitatea dansatorilor, celelalte ţări participante au sensibilizat publicul francez cu: Orchestra simfonică de copii, fanfara şi big-bandul în cazul Germaniei; Spania a uimit prin copiii de la dansuri moderne şi dansuri de societate, care au făcut o muzică de mare calitate şi un spectacol în plină mişcare; iar italienii cu muzica uşoară pentru copii.

Artiştii giurgiuveni, la această sărbătoare, au participat de la întreceri sportive până la cele de artă. Au făcut chiar şi un campionat de tenis de masă cu spaniolii, şi i-au învins şi la alte jocuri de socializare, acesta fiind de altfel unul dintre obiectivele sărbătorii.  Dansatorii giurgiuveni s-au întrecut la biliard cu italienii, germanii şi francezii. „Numai participând activ la astfel de mari sărbători, alături de reprezentanţii lumii bogate, la propriu şi la figurat, intri în marea familie a Europei, şi le îmbunătăţeşti percepţia faţă de România. Francezilor, într-un fel le era cam greaţă de români, la hotel când au auzit de unde suntem ne-au privit cu neîncredere.

În urma comportamentului giurgiuvenilor pe parcursul celor trei zile, şi a evoluţiilor lor artistice, încet, încet au început

să-şi schimbe părerea despre români. Astfel am reuşit să facem o bună imagine pentru Giurgiu şi România şi să spargem „gheaţa” care ne desparte de Occident, imagine care a fost făcută doar de o mică parte dintre români, dar pentru care plătesc nejustificat toţi! Străinii, precizează Virgil Peţanca, te taxează pentru orice abatere, dar te şi apreciază în mod corect pentru un lucru bine făcut, iar când este cazul te invită chiar la masa lor”. Faptul că francezii ne apreciază pe noi giurgiuvenii este şi dovada că pentru a doua oară în doi ani ne-au chemat alături de cele patru ţări înfrăţite cu ei la marea Sărbătoare a Europei de la Amilly. Primăria franceză a mai avut şi alte tentative cu alte formaţii din România dar, am aflat pe surse că, au fost dezamăgiţi de comportamentul lor şi nu i-au mai invitat a doua oară! „A fost un util schimb de experienţă, mai spune Virgil Peţanca, şi personal doresc să dezvolt această relaţie cu Franţa şi cu celelalte patru ţări participante. Doresc să înfrăţim Giurgiu cu oraşele din Spania, Italia şi Germania. Am transmis la debutul sărbătorii salutul şi mesajul primarului Nicolae Barbu, atât primarului din Amilly cât şi celorlalţi primari prezenţi la sărbătoare, mesaj primit cu bucurie şi căldură. Din partea primarului Gerard Dupaty am primit rugămintea să transmit primarului Nicolae Barbu gândurile bune şi dorinţa sa de cunoaştere directă, alături de dorinţa de colaborare şi pe planuri economico-sociale”.

„Dacă ar fi să vorbim de o politică coerentă de promovare a valorilor României în lume, atunci pot spune că nu trebuie să ratezi niciodată o astfel de oportunitate. Sărbătoarea Europei de la Amilly este o altfel de manifestare, nu este una oarecare pentru care trebuie să plăteşti ca să participi. Este un lucru mai greu de întâlnit, şi nu trebuie să îl ratezi, trebuie să-l tratezi cu toată seriozitatea, deoarece cultura şi sportul deschid căile de colaborare către economic, social şi politic”, a conchis directorul Centrului cultural local „Ion Vinea”.

Heliade CĂLIN