Manifestările cultural-artistice şi coregrafice organizate de centrul Cultural Local „Ion Vinea” sub genericul „Primăvara culturală giurgiuveană” continuă şi în zilele următoare. Astfel, ne spune directorul instituţiei organizatoare, vineri 27 aprilie, de la orele 18.00, în Sala Ateneului Nicolae Bălănescu giurgiuvenii sunt invitaţi să asiste GRATUIT, ca de altfel la toate manifestările organizate sub acest generic pe parcursul lunii aprilie, la duelul valorilor interpretative în devenire, reunite în cadrul unei serate muzicale cu participare internaţională. În fapt, este vorba despre evoluţia muzicienilor olimpici de la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipati” din Bucureşti şi Colegiului Naţional de Arte „Vaselin Stoianov” din Ruse-Bulgaria. Este pentru oraşul nostru, ne spune Virgil Peţanca, o activitate culturală fără precedent, în care practic cei mai buni elevi din România şi Bulgaria evoluează în acelaşi timp la Giurgiu. Acest lucru este posibil în urma unui parteneriat cultural-artistic încheiat de instituţia noastră cu cele două instituţii muzicale din Bucureşti şi din Ruse. Scopul comun al acestui parteneriat este acela de a promova în mod real aceste tinere certe valori, care vor reprezenta de fapt generaţia marilor artişti de mâine. Demersurile promovării artiştilor nu se rezumă doar la concertul de la Giurgiu, ci pe viitor, anual, ei vor evolua în cadrul a trei concerte în Bucureşti, Ruse şi Giurgiu. Publicul meloman va fi delectat pe 27 aprilie cu lucrări din creaţia marilor compozitori universali, într-o paletă de exprimare extraordinar de largă. Vor fi audiate concerte pentru flaut, oboi, trombon, canto-clasic, vioară, clarinet etc.

Sâmbătă, 28 aprilie, de la orele 11.00 în centrul municipiului, la Turnul cu ceas şi în Portul Giurgiu, va avea loc, deja de acum devenită tradiţională „Zi de creaţie artă plastică Giurgiu-Ruse”. Va fi o zi de peisagistică în care peste 30 de copii din Giurgiu şi din Ruse se vor întâlni sub atenta îndrumare a unui juriu condus de profesorul de arte plastice Petra Şerbănescu. Această acţiune, spune Virgil Peţanca, se desfăşoară în urma unui parteneriat încheiat între Centrul Cultural Local Ion Vinea şi instituţia similară din Ruse. Copiii vor petrece împreună câteva ore agreabile în care vor realiza lucrări de artă plastică (tot necesarul acestei acţiuni fiind pus gratis la dispoziţia copiilor de instituţia noastră), vor comunica între ei, vor socializa şi vor servi, ca la un picnic, masa de prânz. Lucrările realizate în această zi vor fi vizualizate de specialişti şi cele mai bune vor fi premiate, la închiderea acţiunii.

Duminică, 29 aprilie, de la orele 17.30 la Sala mare a Teatrului Tudor Vianu trupa de teatru „EX TOTO CORDE” a Centrului Cultural Local „Ion Vinea” va prezenta piesa de teatru „Doctor în filozofie” de Branislav Nuşici, în regia Ionelei Cralevici. Intrarea publicului în sala de spectacole este gratuită. Va fi o evoluţie a artiştilor giurgiuveni la doar câteva zile după ce au jucat această piesă la Bucureşti, cu prilejul inaugurării Bibliotecii Naţionale Române, şi ca o ultimă repetiţie cu public înaintea participării la Festivalul de teatru „Viceversa” de la Cluj. Această acţiune va încheia seria manifestărilor din 2012 desfăşurate de Centrul Cultural Local Ion Vinea sub genericul „Primăvara culturală giurgiuvenă”.

Heliade CĂLIN