Jurnal Giurgiuvean

Aproape jumătate dintre românii care au emigrat, au studii superioare

Potrivit Băncii Mondiale, 40% dintre românii care au emigrat au studii superioare.

Economiștii susțin că acest lucru este o mare pierdere, pentru țara noastră. Prin munca lor, românii produc peste hotare, creștere economică pentru țările de adopție, pe când România este golită de tineri bine pregătiți, care cu greu pot fi înlocuiți, ori convinși, să revină acasă.

Românii de afară au un nivel profesional foarte bun. Este vorba de mulți doctori, mulți ingineri, foarte mulți din domeniul IT, deci acest exod al creierelor continuă. De multe ori românii acceptă joburi sub nivelul lor de pregătire, dar mai bine plătite față de cele de acasă.

Un studiu recent al Băncii Mondiale arată că aproape 40% din totalul emigranților români sunt absolvenți de studii superioare. Asta înseamnă aproximativ două milioane de români, dacă luăm în considerare numărul de români adulți aflați în Diaspora, estimat de guvern.

Numai anul trecut au plecat din țară 238 de mii de oameni, potrivit Institutului de Statistică. Asta înseamnă cât jumătate din populația orașului Brașov. Cei mai mulți emigranți sunt tineri cu vârste între 25 și 35, așadar pierdem forță de muncă.

Un studiu al unui site de recrutare arată că sunt sute de mii de români care aplică pentru joburile din străinătate și el ar putea să crească. Fenomenul migrației în Europa este tratat pe larg de economiștii Băncii Mondiale.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a ajuns anul trecut să aibă o pondere de 25% a absolvenților de facultate în grupa de vârstă 30-34 de ani. Practic, ne-am întors la situația de acum cinci ani, iar specialiștii pun această involuție și pe seama migrației.

Zilele trecute un post de televiziune arăta un bloc construit    într-o zonă din țară pentru specialiștii cu camere confortabile, cu gaze și mobilier modern, dar mai ales cu chirii modice cuprinse între 100 și 500 lei/ lună. Din păcate, după cum susțineau autoritățile locale, nici în aceste condiții cei plecați nu vor să se mai întoarcă .

(Jurnal)

Exit mobile version