foto-2eeeAcum când zăpada a început să se topească mă felicit că n-am cedat presiunilor unora şi

n-am dat cu sare pe străzi” – declara publicaţiei noastre, Liviu Popazu – directorul general al DGSPGC Giurgiu. Acesta compara dezastrul din Capitală cu situaţia relativ bună a străzilor din municipiul nostru. „ Să spunem cârcotaşilor că o asemenea zăpadă în Giurgiu n-a mai căzut din iarna lui ’86 . Sunt bulevarde întregi care au scăpat fără nici măcar o fisură. Marile probleme au apărut în primul rând în şoseaua „1 decembrie 1918„ acolo unde cei de la Drumuri Naţionale au dat cu sare. Este vorba de zona Vămii. Atunci când frontiera a fost blocată, luându-se hotărârea ca TIR-urile să treacă prin oraş pentru fluidizarea traficului, sarea a început să fie cărată pe roţi, stricând porţiunile de asfalt de care aminteam” a mai spus Liviu Popazu. El sublinia că intrările, respectiv ieşirile din oraş i-au dat mult de furcă, în sensurile giratorii asfaltul cedând mai ales datorită faptului că aici asfaltarea s-a făcut pe bucăţele.

„În locurile în care am făcut ridicări de cămine de apă, canalizări etc, plombele au cedat din cauza diferenţelor mari de temperatură înregistrate în această iarnă. Pe traseele pe care s-a spart carosabilul pentru lucrările de aducţiune de gaze sau înlocuirea conductelor de apă potabilă şi canalizare evident că şi aici plombele au cedat.

În sensurile giratorii, pe lângă problemele spărturilor transversale trebuie să luăm în calcul însă şi presiunea exercitată de pneuri care este cu mult mai mare decât pe drum drept. Şoferii ştiu de ce! Porţiunea de la Spitalul judeţean şi până la Alei ne aşteptam să aibă o soartă mai puţin fericită pentru că de doi ani, tot plombăm la ea. Să nu mai amintim eroarea făcută în iarna 2002-2003 pe aceeaşi porţiune, eroare de care v-am amintit

într-un număr anterior. În rest lucrurile s-au comportat bine. Aş mai dori să amintesc faptul că pentru a achiziţiona cantităţi suficiente de clorură de calciu şi magneziu, cu inhibitori de coroziune, o Primărie trebuie să fie bogată, căci aceste substanţe costă foarte mulţi bani.”

Întrebat dacă după ultima noastră discuţie Guvernul a alocat vreo sumă necesară acestei situaţii limită de la Giurgiu, Popazu a spus: „Până la acest moment ni s-au făcut doar promisiuni. Tot ce am realizat a fost numai din fonduri proprii. De aceea mi se pare total nejustificată amenda pe care am primit-o, fiind acuzaţi de mari deficienţe privind lucrările de deszăpezire. Şi vreau să mai adaug un lucru esenţial: deşi a nins în continuu, zile întregi, în municipiu roata maşinilor s-a învârtit. Este adevărat că mai greu, ca în orice perioadă de iarnă, dar nimeni nu a rămas blocat în trafic.”

Directorul DGSPGC ne-a mai spus că această iarnă a stabilit şi o cifră record în ceea ce priveşte cantitatea de zăpadă ridicată de pe străzile municipiului Giurgiu, care s-a ridicat la 350.000 mc!!

Încercând să ne ofere imaginea virtuală a acestei cantităţi Liviu Popazu ne-a spus că zăpada topită din această cantitate ar fi putut alcătui lacul de acumulare al unui baraj. „ Dacă nu s-ar fi ridicat zăpada de pe cei 7 km de şosea, cât măsoară traseul de la Remuş şi până în Port, şosea cu o lăţime medie de 10 m, stratul ar fi depăşit un metru în înălţime!”

Stând de vorbă cu câţiva specialişti în lucrări de asfaltare aceştia ne spuneau că spărturile din carosabil sunt justificate atâta timp cât diferenţele de temperatură dintre iarnă şi vară, la Giurgiu ajung până la 100 de grade (în timp ce vara, în zilele toride, se înregistrează +80 de grade, la nivelul asfaltului, iarna temperaturile înregistrate la sol sunt chiar mai scăzute de –20 de grade) , deşi joncţiunea limită din diferenţele de temperatură, la care stratul de asfalt rezistă, este de doar 45 de grade.

T. Florian

1 COMENTARIU

  1. popazu asta traieste in alt giurgiu? pe partea cealalta a planetie? cum nu a ramas nimeni blocat in trafic? pai bai incompetentule…stiu eu o mana de oameni ce au fost blocati in trafic si mai stiu cateva zeci de oameni care abea au reusit sa ajunga la munca luptandu-se prin nametii de pe trotuare pusi tot de incompetentii de sefi de echipa si ai lor muncitori. Deszapezirea a devenit in mod total eronat o cursa a curatarii soselelor cand defapt 80% din giurgiuveni merg pe jos. adica cu piciorul, asa cum popazu paremise nu a prea mers iarna asta. bai..nu ai si tu rude, aia nu ti-au spus ca nu ai facut nimic.
    Nicio o fisura? cine te-a invatat sa vorbesti? iti arata eu mii de fisuri, ce esti nebun cum sa spui ca nu e nici o fisura in marile bulevarde ca mie mi-a cazut capacul de la masina intr-o proaspata groapa, ca restul deja le-am invata, sunt acolo de ani buni.

    Domnule T florian, cum ai relatat toate acestge informatii ca si cum e ceva normal cand este o flegma oribila in fata girugiuvenilor.?
    ca sa nu mai spun ca 2 euro /tona de carat zapada cum spuneau unii din primarie insemna… faceti voi caluculelelele.
    bai da tupeu de taran are popazu asta, n-am ce zice.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.