Echiparea automobilului cu anvelope de iarnă  va fi  obligatorie de la 1 noiembrie . Vestea rea este că această obligativitate durează până la 31 martie 2012.  Vestea bună este că nu veţi fi amendat dacă mergeţi cu pneuri de vară pe drum uscat.

Noua modificare a legislaţiei îi obligă pe conducătorii auto să îşi echipeze maşinile cu cauciucuri de iarnă. Când cumpăraţi o astfel de anvelopă, aveţi însă grijă ca pe ea să apară două semne: fulgul de nea şi creasta muntoasă.

Pe lângă acestea, anvelopa trebuie să poarte menţiunea „M + S” (“Mud plus Snow”  adică  “Noroi şi zăpadă”). Cei care nu au astfel de anvelope vor fi sancţionaţi cu reţinerea talonului plus o amendă. Aceasta din urmă poate ajunge la 4.000 de lei! Deşi în legea modificată nu se admit excepţii de la regulă, poliţiştii spun că dacă drumul e uscat şoferii pot circula fără anvelope de iarnă în perioada 1 noiembrie – 31 martie,  putându-se circula cu orice anvelopă. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii doar în următoarele situaţii: drum acoperit cu gheaţă, zăpadă, polei sau noroi, a declarat  de curând, Carol Vârna, comisar-şef la Poliţia Autostrăzi. Dacă ne uităm cum arată deja Giurgiu la această dată este clar pentru oricine că nu veţi avea nicio şansă să descălţaţi autoturismul până în primăvară de pneurile de iarnă. În cazul în care vom avea o iarnă călduroasă apare un alt dezavantaj. La temperaturi de peste 15 grade Celsius, cauciucurile de iarnă se uzează foarte rapid la frecarea cu asfaltul. În plus, manevrele sunt mai greoaie, iar consumul de combustibil este crescut, ne declara Ion Toma administratorul societăţii Total Grup, ex director al ACR Giurgiu. Din nefericire legea spune când trebuie folosite aceste cauciuri, fiind indispensabile pe gheaţă, dar şoferul nu trebuie obligat să le aibă şi atunci când afară sunt 15 grade. În continuare vă vom oferi orientativ cât trebuie să scoateţi din buzunar pentru a fi scutit de o amendă ucigătoare din partea poliţiştilor care cu siguranţă vor ieşi la pândă imediat ce Legea va intra în vigoare. Am folosit mărcile cunoscute şi evident preţurile medii de vânzare.

De ce trebuie să vă luaţi anvelopele de iarnă ?

Unul dintre cei mai puternici producători de anvelope la nivel mondial arată că adaptarea comportamentului în trafic la condiţiile de iarnă vă poate fi de mare ajutor, chiar dacă anvelopele de iarnă vă oferă supra-protecţie împotriva surprizelor neplăcute ce apar în anotimpul rece. Comparativ cu anvelopele de vară, cele de iarnă vă oferă siguranţă sporită – în special la frânare – pe timp rece, pe drumuri ude sau acoperite cu gheaţă sau zăpadă.

Utilitatea cauciucurilor de iarnă se observă, în special, după ce temperatura scade sub 7 grade Celsius. Iarna sunt porţiuni de drum umede şi alunecoase, iar anvelopele de iarnă pot asigura o mult mai bună aderenţă.

În cazul unui autoturism standard, care rulează cu 100 km/h pe un drum ud, la o temperatură exterioară de 20 grade Celsius, distanţa de frânare cu anvelope de iarnă va fi de 72 de metri, iar cu anvelope de vară, de 69 metri. Dacă temperatura scade sub 7 grade Celsius, vehiculul cu anvelope de iarnă se va opri în 67 de metri, iar cel cu anvelope de vară în cel puţin 71 de metri. Un automobil similar, care circulă cu 50 km/h pe un drum acoperit cu zăpadă, va fi ajutat de cauciucurile de iarnă să se oprească în 35 de metri, în timp ce, cu anvelopele de vară, maşina va frâna în 43 de metri. De precizat pentru toţi giurgiuvenii urcaţi la volan că de cele mai multe ori, acei metri în plus pot însemna evitarea unui accident sau chiar salvarea unor vieţi.

JGR