rca_77093100

Firmele de asigurare NU vor mai putea scumpi, după cum ”i se năzare” fiecăreia, primele anuale pentru RCA!

Un proiect al Autorităţii de Supraveghere Financiară propune modificarea normelor astfel încât asigurătorii să fie obligaţi să aducă explicaţii concrete şi riguroase pentru eventualele creşteri de preţ.

Proiectul de modificare a Normei 23/2014, privind asigurarea de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, arată, printre altele, că asigurătorii nu vor mai putea aplica în orice condiţii indici şi coeficienţi de majorare a preţului de bază.

Ar fi o modificare substanţială, în condiţiile în care, după cum a arătat  preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, utilizarea aleatorie a unor astfel de indici a fost principala cauză a creşterilor de preţ pentru asigurările vândute trasportatorilor.

Tot în proiect se mai arată  că preţurile RCA pentru şoferii profesionişti au crescut chiar şi de trei ori, fapt care a scos în stradă mii de sindicalişti din domeniu deși actul normativ este foarte clar:  În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial”.

Propunerea ASF vizează, de asemenea, datele pe care asigurătorii le utilizează pentru a stabili preţul. Norma vine cu un plus de rigurozitate în ceea ce priveşte segmentarea clienţilor în funcţie de istoricul de daună. Asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; în situaţia în care asiguratorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europene, mai  arată documentul citat.

În concluzie, dragi giurgiuveni,  atunci când încheiați un RCA  aveți foarte mare grijă  ce semnați și cât de bine a fost stabilită norma…

(JGR)

 

1 COMENTARIU

  1. Unde este logica asiguratorilor? Nu se vede decat setea de imbogatire a tuturor firmelor de asigurare. Cel mai rau este ca statul nu face nimic sa protejeze cetateanul de rand care cu greu supravietuieste platind toate taxele unei masini. Bai LEGIUITOR TEMBEL daca ai obligat conducatorii auto sa respecte norme legislative stricte, pai obliga si asiguratorul sa respecte norme legislative corecte si echitabile. Analizati numarul accidentelor si raportati la numarul asiguratilor in Romania si va cruciti cat de nesimtiti sunt asiguratorii. Mai treceti dracului si pe la SERVICE-uri sa justifice si ei preturile practicate. Piesele after-market sunt la pretul producatorului de origine. EXEMPLU: un parbriz care valoreaza 200 RON este schimbat in Service numai putin de 800 RON valoare finala lucrare.