Anul acesta porcul de Crăciun va fi mai scump față de anul trecut!  Giurgiuvenii obligați să consume carnea  adusă din Spania…

0
236

Porcul de Crăciun va costa anul acesta mai mult decât în 2017, în special în judeţele în care pesta a făcut ravagii, deci și în localitățile din județul  Giurgiu.

În anumite zone, carnea de porc s-a scumpit cu 20%, iar mezelurile cu 30%. Şi preparatele din porc vor fi, la rândul lor,  mai scumpe.  Ca să nu-şi piardă clienţii, unii fermieri vor să păstreze însă acelaşi preţ pentru porcul vândut în viu. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, faţă de Crăciunul trecut, carnea şi produsele din carne s-au scumpit în medie cu 3%. Cifrele nu includ preţurile din mediul rural.La Giurgiu, din discușiile avute cu comercianții aceștia ne spuneau că deocamdată porcul de Giurgiu este prohibit, datorită suspiciunilor care planează asupra cărnii provenite din județ, în care au fost depistate focare de pestă porcină africană. Iată motivul pentru care,  deocamdată, doar  marketurile au la vânzare carne de porc. O parte din acest produs este adus din fermele din jurul Capitalei,  Periș (Buftea), de exemplu. Mare parte din carnea de porc desfăcută însă pe piață provine din străinătate așa cum ne spunea un comerciant avizat, mai ales din Spania.

(Jurnal)