S-a reactivat ” ilicitul” !

ANAF a început inspecţiile fiscale pentru zece persoane cu averi mari, în cazul cărora existau discrepanţe de milioane de euro între valoarea averii şi valoarea rezultată din impozitele plătite, iar până la finele anului va întări serviciile regionale de verificări fiscale cu 200 de specialişti.

Consecinţa verificărilor pe eşantionul precedent din cele 30 de cazuri este că avem o creştere a veniturilor declarate din surse, să spunem, mai puţin uzuale, cum ar fi dividende realizate în străinătate. Oamenii, văzând că mai sunt şi întrebaţi, sau că prieteni sau oameni din cercul de afaceri sau din cercul relaţional au fost luaţi la întrebări, preferă să înceapă să declare. De fapt, derularea programului, care se va întinde şi va fi o chestiune cu caracter permanent, dar care din păcate presupune parcurgerea unor proceduri extrem de laborioase, nu va avea ca rezultat principal constatarea unor venituri suplimentare atrase la bugetul statului. Principala consecinţă pozitivă o constituie creşterea nivelului declarat al veniturilor de la momentul când un astfel de program are impact în spaţiul public„, a declarat pentru mediafax preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

Şeful Fiscului a adăugat că pe eşantionul precedent, verificat în 2013 -2014, veniturile declarate au crescut substanţial, chiar dacă ANAF nu a început inspecţii fiscale, iar această situaţie demonstrează că scopul programului a fost atins, de creştere a gradului de conformare voluntară, conform sursei citate.

Diaconu a anunţat că până la finele anului vor fi selectate 200 de persoane dintr-un număr de 400 de propuneri pentru înfiinţarea serviciilor regionale de verificări fiscale. Cei selectaţi vor urma cursuri de pregătire profesională specifică şi îşi vor începe activitatea de la 1 ianuarie 2015.

Poate că acum a venit  momentul să aflam și noi rețeta succesului  ”luzerilor”, mâncatori de semințe,  care conduc bolizi de sute de mii de euro, dar care nu a semnat în viața lor o condică de prezență.   Dibăcia în afaceri a gelaților cu tricouri Gucci luate din OBOR, care deși locuiesc  în  adevărate palate,  figurează pe listele de asistați sociali.  Și poate vom învăța cum reușesc  politicienii ca  din salarii de bugetari să afișeze o viață opulentă, și averi estimate la sute de mii de euro …Oare vom afla?