Duminică, 19 februarie, giurgiuvenii au umplut până la refuz Sala de spectacole a Teatrului Tudor Vianu, cu prilejul unei manifestări aşteptate cu sufletul la gură de peste 30 de zile. Regalul muzical-coregrafic „Un spectacol cu … surprize” s-a desfăşurat în cadrul unui amplu parteneriat cultural-artistic încheiat între Centrul Cultural Local „Ion Vinea” reprezentat de directorul Virgil Peţanca şi Ansamblul folcloric „Maria Tănase” din Craiova reprezentat de directorul Constantin Enceanu. Spectacolul fusese amânat din cauza ninsorilor abundente de trei ori. Cu toate acestea, deşi giurgiuvenii şi-au plătit biletul de intrare la spectacol (300.000 de lei vechi de persoană) au venit într-un număr impresionant de mare pentru a asista la o minune care nu se mai întâmplase pe aceste meleaguri de peste 10 ani. Ei au avut posibilitatea să asiste live la un spectacol maraton (fără nici o pauză), cu o durată de 4 ore şi 20 de minute!!! Protagoniştii acestui inedit record au fost membrii Ansamblului profesionist de cânte şi dansuri populare „Doina Dunării” al Centrului cultural „Ion Vinea” condus de maestrul Florică Stoica şi coregraful Velicu Prodan, solişti vocali Mariana Simion, Nelu Chiripuci şi Reta Baltag. Regalul spectacolului a aparţinut Ansamblului folcloric „Maria Tănase”, condus de maestrul Nicu Creţu şi coregraful Ionel Garoafă.

Aşa cum promiseseră, la conferinţa de presă din ianuarie, cei doi directori de ansambluri

s-au ţinut de cuvânt şi au prezentat giurgiuvenilor live un spectacol cu … surprize la propriu şi la figurat, combătând astfel într-un mod categoric spectacolele, de tip şuşă, în care se practică play – backul. „Directorul Constantin Enceanu le-a spus spectatorilor că ansamblul său susţine de peste 10 ani de zile, în toată ţara, spectacole cu bilete de intrare, deoarece evoluează numai live. Spectatorii sunt mulţumiţi de munca noastră şi o apreciază ca atare, întrucât văd pe viu diferenţa dintre un spectacol cu bilet plătit la intrare şi unul sponsorizat, în care se face numai play-back”.

După evoluţia încântătoare a Ansamblului folcloric „Doina Dunării” a început regalul oltenesc. Pe scenă au evoluat 100% live, Manuela MOTOCU, Liliana POPA, Marcu NICOLICI, Aneta ŞIŞU, Lavinia BÎRSOGHE, Marius MĂGUREANU, Filuţa BOGDAN, Maria IONESCU-CĂPITĂNESCU, Niculina STOICAN, Petrică MÎŢU-STOIAN şi Constantin ENCEANU (ultimi doi au interpretat live şi câte o melodie de muzică uşoară). De fapt oltenii s-au întrecut în surprize, au cântat live solo sau în duet, au cântat din repertoriul Mihaelei Runceanu sau din cel aromân, au jucat teatru (solistele şi Enceanu au prezentat un fragment din Gaiţele), dansatorii au prezentat câteva suite autentice, din zonă, şi un dans în care au adus pe scenă, prin costumaţie şi joc, pe toţi componenţii satului oltenesc, iar instrumentiştii orchestrei s-au întrecut într-un maraton de solistică (fluier, caval, vioară, acordeon, nai, ţambal).

Fiecare evoluţie scenică a unui solist vocal al Ansamblului „Maria Tănase” a fost răsplătită de publicul giurgiuvean cu ovaţii, fluierături şi aplauze, mai ceva ca la un meci de fotbal. Pot spune, fără să greşesc sau să exagerez cu ceva, că duminică pentru 260 de minute, cel puţin, am întâlnit şi … giurgiuveni fericiţi! Ei au uitat pentru câteva momente de greutăţile şi necazurile vieţii, de boli sau alte suferinţe, s-au simţit în al nouălea cer! Spectatorii cu care am vorbit după spectacol spuneau că nu vor ezita niciodată să revină şi să revadă un asemenea spectacol, chiar dacă pentru asta trebuie să „rupă” bani din bugetul de medicamente sau hrană! Felicitări merită toţi artiştii care cântă live, iar cei din această seară cu atât mai mult. Merită să dai un ban pentru un spectacol live, mai mult decât să asişti la şuşanele, spuneau fericiţi giurgiuvenii care participase la acest maraton folcloric. Fericit de succesul iniţiativei sale, Virgil Peţanca, ne-a declarat, printre altele: „În primul rând menţionez că ceea ce mi-am dorit în urmă cu un an, când am pus la cale cu domnul Enceanu acest parteneriat, s-a împlinit.

Am dorit să promovăm lucruri reale nu iluzii. Am vrut să dăm consumatorului însetat de artă ceea ce doreşte din plin- muzică live. De ce? Pentru că suntem conştienţi că el ştie că până acum a fost furat cu neruşinare de cei care promovează play-backul. Producătorii şi organizatorii se bazează pe buna credinţă şi naivitatea publicului şi le oferă de ani de zile mimări de spectacole. Şi pe scenă şi la televiziuni, precum Favorit, Taraf, Etno Tv, şi chiar pe scena din Giurgiu se promovează numai play-back. De ce? Pentru că este foarte uşor să te faci că munceşti (cânţi) şi să iei aplauze şi eventual şi bani! Dar, este foarte greu să te menţii într-o formă vocală bună şi la un înalt nivel profesional care să-ţi permită din respect pentru public şi nu în ultimul rând pentru tine, să oferi fanilor numai evoluţii live. Asta cere foarte multă muncă înaintea unui spectacol, şi mai înseamnă că eşti sincer cu tine şi cei care te iubesc şi au încredere în tine ca artist. Enceanu, în calitatea sa de director, şi Petrică Mîţu au fost personalităţile care au avut aceeaşi „lungime de undă” cu mine din prima clipă când le-am propus acest lucru. Avem aceleaşi gânduri despre ce trebuie să fie un artist pentru fanii lui, şi cum să-l răsplătească într-un spectacol. Acestea au fost vorbele şi faptele care s-au văzut duminică, pe parcursul a 260 de minute. Publicul nu a avut timp nici să respire, surprizele s-au ţinut lanţ. Oltenii m-au surprins şi pe mine, nici eu n-am ştiut surprizele lor! În parteneriatul nostru este stipulat că vom face schimburi de experienţă reciproce şi vom promova talentele interpretative. Acesta a fost primul act, în care ambele ansambluri s-au întâlnit în acelaşi loc, într-un spectacol comun: „Doina Dunării din poziţia de gazdă şi tânăr ansamblu profesionist înfiinţat în 2006, cu mari greutăţi financiare dar apreciat de oaspeţi pentru modul în care se luptă să existe şi să promoveze folclorul vlăscean, pe de o parte, şi Ansamblul „Maria Tănase”, pe de altă parte, care a scris deja istorie.

El este un bun de patrimoniu naţional şi un simbol al românilor. Iată de ce cred că cei 500 de spectatori plătitori de bilete s-au pronunţat că a fost un spectacol real, aşa cum n-au mai văzut în ultimii 10 ani! Ca manager, pot să spun că este un real câştig al instituţiei noastre, şi un alt mare câştig este faptul că am reuşit să închei acest parteneriat cu cel mai emblematic ansamblu folcloric. Se dovedeşte încă o dată că şi noi giurgiuvenii am reuşit să fim cunoscuţi şi respectaţi de marile ansambluri folclorice, lucru care ne onorează şi ne obligă”. La rândul său, directorul Constantin Enceanu le-a spus spectatorilor că a fost încântat de atmosfera de la Giurgiu şi a promis, după ce a invitat Ansamblul „Doina Dunării” să susţină un spectacol la Craiova, că va reveni cu drag pe aceste meleaguri, fiind încântat de parteneriatul încheiat cu prietenul său Virgil Peţanca.

Heliade CĂLIN