Temperaturile scăzute din ultima perioadă, nu a împiedicat administraţia comunei Oinacu să ducă la bun sfârşit montarea plăcuţelor pentru identificarea străzilor în satele Oinacu şi Braniştea, urmând satul Comasca, în luna martie a acestui an, aici având loc un exerciţiu de recensământ. Ninsoarea din ultima perioadă nu a creat neplăceri locuitorilor comunei, utilajele de dezăpezire ale Primăriei fiind în permenenţă pe principalele artere de circulaţie pentru a întâmpina efectele neplăcute ale blocajului rutier. În alertă este şi comitetul pentru situaţii de urgenţă, care supreveghează permanent cotele Dunării pentru a întâmpina o eventuală inundaţie.

Cu două probleme se confruntă însă primarul comunei, Mircea Pencea şi implicit locuitorii comunei Oinacu: „Suntem nemulţumiţi de reducerile de posturi din învăţământ care vor să se opereze la nivelul comunei, în acest sens suntem în căutarea măsurilor favorabile copiilor, mai ales că în aceste şcoli au fost făcute în ultimii ani investiţii masive, de exemplu la şcoala Oinacu în toamna anului trecut a fost dată în folosinţă o centrală termică. Am sprijinit necondiţionat procesul de învăţământ din comuna mea, Primăria Oinacu fiind la această oră, printre puţinele care decontează naveta cadrelor didactice,” ne precizează edilul comunei.

Cea de-a doua problemă, este veche şi durează din anul 1990 când s-a reconstituit dreptul de proprietate, satului Oinacu fiindu-i înapoiată o suprafaţă cu 6 la sută mai mică decât era necesar. „S-a câştigat o suprafaţă de 74 de ha, de anumiţi cetăţeni din comuna Oinacu şi nu au intrat în posesia terenului, deoarece Administraţia Domeniului Statului invocă faptul că nu are teren limitrof comunei noastre în zona Daia şi ni s-a spus că nu putem intra în posesia terenului, întrucât este domeniu public. Recent, am avut o discuţie cu şeful ADS Giurgiu şi ni s-a spus că, dacă vrem, putem lua teren la Mârşa sau Băneasa (Pietrele), însă pe terenul din satul Pietrele sunt investiţii şi cei care vor teren acolo trebuie să-l vândă imediat. I-am răspuns reprezentantului ADS că nu poate să pună condiţii pe proprietatea cetăţenilor. În zilele următoare chiar intenţionez să merg la Prefectură pentru a găsi o soluţie favorabilă cetăţenilor mei”, ne mai declară Mircea Pencea, care se declară mulţumit şi de faptul că oamenii vin în număr mare şi-şi achită taxele şi impozitele, acum la început de an. „ªi în această privinţă se crease o deosebire la achitarea taxelor şi impozitelor pe terenul intravilan şi extravilan şi clădiri între cele trei sate. În acest sens, am convocat o şedinţă de Consiliu local şi împreună am găsit soluţia pentru ca toţi cetăţenii să plătească în mod egal”, ne mai spune primarul.

Însă cel mai important, se aşteaptă bugetul pentru a se demara alte investiţii şi a se întreţine cele deja realizate: pietruirea drumurilor rămase, asfaltarea drumului comunal care face legătura cu satul Comasca, renovarea Căminului Cultural şi a Dispensarului Uman şi desigur, aşteptarea fondurilor de la UE pe Măsura 3.2.2. privind canalizarea şi extinderea reţelei de apă în satul Comasca – deşi persoane rău intenţionate răspândesc zvonul că proiectul a fost respins- acesta trecând chiar şi de faza măsurătorilor din teren.

Codruţa VITAN