
Transportul public în comun este principala sursă de transmitere a COVID-19 în momentul de faţă, spune medicul Alexandru Rafila, care susține că deschiderea școlilor în septembrie nu a avut un impact major în ceea ce privește creșterea numărului de infectări.
„Transportul public este principala sursă de transmitere a bolii în momentul de faţă şi acele apeluri de colaborare cu toţi angajatorii, încât toată lumea să îşi împartă personalul în 3, cei care nu pot lucra de la domiciliu şi mijloacele de transport sunt maxime pe parcursul celor 3 ore necesare transportului la locul de muncă şi la întoarcere şi lucrurile funcţionează. Noi am închis şcolile. Spuneţi-mi în ce ţară din Uniunea Europeană şcolile, din clasa întâi până în a VIII-a, sunt închise. Pentru că nu s-a evaluat impactul deschiderii şcolilor. Suntem la 2 săptămâni de la închiderea şcolilor. E clar că şcolile nu au avut o influenţă importantă în ceea ce priveşte numărul de cazuri”, a spus Alexandru Rafila într-o recentă conferinţă de presă la sediul central al PSD.
Și nici nu ar fi departe de adevăr, dacă este să ne raportăm la imaginile surprinse luni, 9 noiembrie, în prima zi de introducere a noilor restricții. În stația de autobuz Billa, din cartierul giurgiuvean Tineretului, circa 15 – 20 de persoane (majoritatea vârstnici) așteptau mijloacele de transport în comun.
La sosirea unui microbuz, deși șoferul a încercat, în câteva rânduri, să explice că nu îi poate lua pe toți, călătorii s-au îmbulzit pe ușa mijlocului de transport, fără să le pese de restricții, de boală sau chiar de sancțiuni.
Contactați telefonic, și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Giurgiu spuneau că, mai ales acum, când numărul cazurilor pozitive noi crește de la o zi la alta, iar reconfirmările celor pozitivi la COVID 19, sunt, de asemenea, tot mai multe, ar trebui ca cetățenii să înțeleagă că nu este de glumă.
„Riscurile la care se expun, mai ales vârstnicii, sunt inutile, și, în unele cazuri, extreme. Pentru o legătură de pătrunjel sau pentru o „vizită” în Piața Centrală nu merită să își riște viața sau sănătatea! Este indicat ca, în această perioadă, să se restrângă cât posibil călătoriile cu mijloacele de transport în comun, sau, dacă acestea sunt absolut necesare, să încerce să fie făcute la orele la care cei care chiar trebuie să ajungă la muncă apelează la acest tip de deplasare”, au mai precizat reprezentanții DSP Giurgiu.
Polițiștii giurgiuveni au aplicat, în ultimele zile, amenzi călătorilor care, deși se aflau în microbuze, nu respectau normele de protecție. De asemenea, au fost sancționați și câțiva șoferi ai microbuzelor aparținând LIBER TRANS COM, pentru numărul mare de pasageri, aceste amenzi fiind, de altfel, și motivul unei greve spontane izbucnite la începutul săptămânii trecute în Giurgiu.
De altfel, directorul LIBER TRANS COM, Marian Dincă, dar și mai mulți șoferi ai societății, ne spuneau că se confruntă, zilnic, cu problema călătorilor neînțelegători, cei mai mulți persoane de vârsta a treia.
„Ne înjură, ne jignesc, de multe ori sar chiar și la noi, cu bastonul sau cu sacoșele pe care le au în mână, lovesc în ușa microbuzului pentru că le explicăm că nu putem lua decât un anumit număr de pasageri în picioare…Dar, asta este…Ne resemnăm! Nu avem cui să ne plângem!”, spun șoferii operatorului de transport public local de persoane.
(Jurnal)