ALERTĂ! Suspiciune de antrax într-o comună giurgiuveană

0
878

În cursul zilei de marţi, 22 august, la o unitate spitalicească din Capitală, specializată în boli contagioase, a fost internat un cetăţean din comuna Găujani, din judeţul nostru, care prezenta o serie de leziuni ce puteau ridica suspiciunea de antrax. 

Imediat, o echipă  a Direcţiei de Sănătate Publică a preluat cazul şi a şi trimis o serie de probe pentru analize. 

Mai mult, în cursul zilei de astăzi, 23 august, o echipă a Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului Giurgiu, s-a deplasat la Găujani, pentru investigaţii mai amănunţite. Motivul pentru care, pe fir, a intervenit şi DSVSA Giurgiu, îl constituie asocierea cazului cetăţeanului din Găujani cu faptul că, doar cu câteva zile înainte de internarea sa în spitalul bucureştean, acesta jupuise o capră. 

Cu puţin timp în urmă, am primit, din partea directorului DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu, informaţia conform căreia suspiciunea de antrax nu se confirmă. 

Antraxul sau cărbunele sau dalac este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis, boala este o zoonoză (boală comună omului şi animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la paricopitate ( bovine, caprine, ovine). Bacteria este răspândită pe tot globul, boala având o incidenţă mai mare în locurile umede, mlaştini, zone inundabile, unde pot fi transportaţi sporii bacteriei care provin din cadavrele animalelor îmbolnăvite de antrax. În asemenea regiuni, infestate prin spori, bacilul poate persista în pământ zeci de ani, îmbolnăvirile în aceste zone fiind preponderente în perioada de primăvară sau în anii cu precipitaţii abundente. 

(Jurnal)